Blocket skulle utmana Hemnet – nu ger man upp

HemnetBlocketAnnonsering

Pernilla-Nissler är vd för Blocket. Foto: Patrik Lindén.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Mäklarna satsar på en egen Hemnet-dödare.
Då kastar konkurrenten Blocket bostad in handduken.

I dag berättar vi om att Blocket ska storsatsa på hyresmarknaden för bostäder. Bland annat testar man, efter förvärvet av Qasa, ett verktyg som ska matcha ihop bostadssökande med lediga förstahandskontrakt. 

Så långt låter det som en offensiv och nyskapande satsning. Men myntet har två sidor. Bakom "Blocket storsatsar på bostadsuthyrningen" finns även en annan nyhet gömd i pressmeddelandet. 

Blocket skrotar nämligen en av sina största satsningar någonsin: Vanliga bostadsannonser från mäklarna. 

"Som marknadsplats ser vi inte att mäklardelen på Blocket uppfyller våra förväntningar på tillväxt. Blocket ska rikta sitt fokus där vi har störst möjlighet att växa som bolag och göra en positiv skillnad i samhället", säger vd:n Pernilla Nissler i pressmeddelandet.

Det var 2014 som Blocket slog på stora trumman – och utmanade dominanten Hemnet. Då var ambitionerna stora. 

"Vi har gått från att vara ett komplement till Hemnet till en långsiktig partner med mäklarna. Vår avsikt är att bli marknadsledande med den här satsningen", sade den dåvarande vd:n Jan Prokopec till SvD

Nu står det alltså klart att dessa ambitioner inte har blivit verklighet. Schibsted försökte som bekant tidigare köpa Hemnet, men stoppades av Konkurrensverket

Ägaren Schibsteds årsredovisning för 2018 visar att intäkterna från bolagets svenska marknadsplatser – där Blocket är den absolut största – minskade med 4 procent. 

I bakgrunden finns också det faktum att mäklarna tycks ha tröttnat på att göda feta mellanhänder. De ska istället storsatsa på en egen Hemnet-utmanare kallad Bomero

Enligt Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket, har detta inte bidragit till Blockets beslut. 

"Vi har noterat att de gör en sådan satsning, men detta beror inte på det utan att vi ser en större potential när det kommer till uthyrning", säger han till Breakit.

Det finns väl inget som hindrar att har både mäklarannonser och satsar på uthyrning?

"Detta handlar om att rikta resurser och kraft åt rätt håll för att sätta allt fokus på uthyrning."

Läs mer