Sök

Världen dränks i skräp – svenskar tar fram plast som "försvinner"

MiljöChalmers

Vanlig plast bryts inte ned. Foto: Fredrik Sandberg/TT samt Istock. (Labbet på bilden är hämtat från ett annat sammanhang.)

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Plast som bryts ned till jord kan bli verklighet "inom några år".

Hela öar av plast i Stilla Havet. Mikroplaster som regnar, eller snöar, ned från himlen. Paradisstränder långt ute till havs som är totalt överösta av plastskräp. 

Vår natur håller – bokstavligt talat – på att bli full av plast. Problemet är också att den inte försvinner, utan bryts ned till mikroplast.  

Men nu rapporterar Vetenskapsradion om en svensk innovation som kan vara lösningen på problemet. Forskare på Chalmers och Lunds Universitet är på god väg att framställa miljövänlig plast – med hjälp av jäst.

"Potentiellt är det större än allt jag gjort, för det är ett globalt problem med plastskräpet",  säger forskningsledaren Thomas Andlid till Vetenskapsradion

Projektet har fått in 7,5 miljoner kronor i finansiering, från det statliga forskningsrådet Formas. Målet är att skapa en plast som kan brytas ned till jord, på bara några månader. 

Redan i dag vet man att vissa bakterier kan producera polymeren PHB. Men processen är för långsam och för kostsam. 

De svenska forskarna testar nu istället att få jäst att tillverka den eftertraktade polymeren. Enligt Vetenskapsradion kan den miljövänliga plasten bli verklighet "inom några år". 

Läs mer