Hongkong-demonstranter fruktar ansiktsigenkänning: "Väldigt oroliga"

Hongkong-demonstranter fruktar ansiktsigenkänning: "Väldigt oroliga"

Demonstranter i Hongkong rev på lördagen en smart lyktstolpe. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Fruktar den kinesiska regimens teknik.

Vi har tidigare berättat om att flera projekt med ansiktsigenkänning är på gång i Sverige. Det handlar framförallt om butiker som vill ha mer information om sina besökare för att möta konkurrensen från e-handeln. 

Det juridiska läget i Sverige har länge varit oklart men i veckan kom ett utlåtande från Datainspektionen som tvingade en skola i Skellefteå att betala 200.000 kronor för att ha testat att ta upp närvaro genom ansiktsigenkänning.

Men det finns andra – obehagligare sätt att använda tekniken.

I Hongkong pågår sedan ett par veckor stora protester mot Kinas allt starkare inflytande över området. Ett Kina som är känt för att använda ansiktsigenkänning för att övervaka och kontrollera delar av befolkningen. 

Bland annat upptäckte en säkerhetsforskare tidigare i år en enorm databas med gps-koordinater och ansiktsdata på miljoner av den utsatta gruppen uigurer i Kina.

Under protesterna i Hongkong under sommaren har många demonstranter använt grön laser mot poliserna. Den används inte bara för att störa poliserna utan även för att stoppa dem från att använda teknik som skulle kunna registrera biometrisk data som ansikten.

Under lördagen vände demonstranterna också sin ilska mot de smarta lyktstolpar som har satts upp runt om i Hongkong. En av lyktstolparna revs och protesten urartade senare när polisen sköt tårgas mot demonstranterna.

Den lokala regeringen hävdar att de smarta lyktstolparna bara samlar in data om vädret, föroreningar och trafiken men demonstranterna litar inte på det.

"Hongkongs invånares privata information utlämnas redan till Kina", säger Ventus Lau, en av demonstranterna till ABC innan protesterna inleddes på lördagen.

"Vi måste vara väldigt oroliga." 

Läs fler artiklar
LÄS MER