Scannade elevernas ansikten – nu slår Datainspektionen tillbaka

Nordic Tech House ansiktsidentifikation
Scannade elevernas ansikten – nu slår Datainspektionen tillbaka

Foto: TT/Istockphoto

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Skolan får böta.

Är det ansiktsigenkänning som ska rädda handeln från butiksdöden? Allt fler aktörer har i alla fall gett sig in i detta hajpade segment och tekniken har börjat användas på prov i ett antal butiker. 

Konkret betyder det att du snart kan komma att bli filmad när du shoppar. Tekniken kan exempelvis "se" ungefär hur gammal du är, vilket kön du har och om du har varit i butiken tidigare.

Men tekniken är kontroversiell och Datainspektionen har bland annat inlett en granskning av startup-fabriken Nordic Tech Houses planer på att använda tekniken i en butik i Stockholm. Där har Datainspektionen fortfarande inte fattat något beslut – men i fallet med en gymnasieskola i Skellefteå har man kommit längre.

I ett pressmeddelande uppger Datainspektionen nu att man utfärdat en sanktionsavgift på 200.000 kronor till skolan. Bakgrunden är att skolan på prov använt ansiktsigenkänning via kamera för att registrera elevernas närvaro.

Försöket har pågått under tre veckor och berört 22 elever. 

"Gymnasienämnden i Skellefteå har överträtt flera av bestämmelserna i dataskyddsförordningen på ett sätt som gör att vi nu utfärdar en sanktionsavgift", säger Lena Lindgren Schelin, generaldirektör för Datainspektionen. 

Gymnasienämnden har uppgett att man har fått elevernas samtycke till att använda ansiktsigenkänning för närvarokontroll – men det räcker inte, enligt Datainspektionen.

"Gymnasienämnden kan inte använda samtycke i det här fallet eftersom eleverna befinner sig i beroendeställning till nämnden", förklarar Ranja Bunni som är jurist på Datainspektionen och som deltagit i granskningen.

Vi på Breakit har tidigare granskat möjligheterna och riskerna med den nya tekniken – spana in här!

Läs fler artiklar
LÄS MER