Sök

Brocc växlar upp med Goldman Sachs – och 70 färska miljoner

Broccfintechlån

Jonathan Klein och Patrik Gunnarsson är två av entreprenörerna bakom Brocc. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Brocc missade målen för 2018, avslöjar det färska bokslutet.
Men nu presenterar låneutmanaren en ”gamechanger”.
Här är planen som ska fyrdubbla intäkterna.

Brocc är en av de nya digitala utmanarna som slåss om marknaden för konsumentkrediter, som är värd över 200 miljarder kronor.

Men bolagets färska bokslut visar att Brocc, som tidigare hette Sparlån, missade sina mål rejält under 2018. Omsättningen stannade på 10,8 miljoner kronor, och rörelseresultatet landade på minus 25 miljoner kronor.

Problemet? Brist på kapital.

”Vi har inte fått in tillräckligt med pengar att låna ut, vilket har gjort att vi inte har kunnat få intäkter i den takt vi har velat”, säger medgrundaren Patrik Gunnarsson.

Det problemet är nu löst.

Den välkända investmentbanken Goldman Sachs kliver nu in som finansiär, kan Breakit berätta. De tillhandahåller en större summa pengar – som Brocc i sin tur ska låna ut.

Exakt hur mycket det rör sig om vill Brocc inte avslöja. Klart är dock att det är en betydande summa.

”Detta blir en gamechanger för oss. Vi har nu säkrat hela vår finansiering för att kunna låna ut pengar de kommande tre åren. Det gör att vi kan möta våra tillväxtplaner”, säger Patrik Gunnarsson.

Brocc tog in 44 miljoner kronor i riskkapital under 2018. Och nyligen har man fyllt på med 70 miljoner kronor till från befintliga ägare, ett riskkapitalbolag samt ett konsortium.

Det gör att bolaget nu kan trycka gasen i botten. Prognosen är att intäkterna ska flerdubblas under de kommande 12 månaderna och Brocc räknar med att nå lönsamhet under slutet av nästa år.

Den aggressiva marknadsföringen av lån utan säkerhet, ofta kallade blancolån, har tidigare kritiserats av bland annat Finansinspektionen. Vissa menar att de snabba krediterna leder till en överskuldsättning bland resurssvaga grupper.

Brocc vill dock fylla en annan funktion på marknaden. Bolagets vision är att hjälpa svenskar att få ned sina lånekostnader.

95 procent av låntagarna utgörs enigt Brocc av människor som samlar ihop dyra lån från andra aktörer för att få en lägre ränta.

”För oss känns det naturligtvis kul att någon som har betalat 13 procent i ränta någon annanstans kan få 9 procent hos oss. Då har vi bidragit till att sänka deras kostnader”, säger Patrik Gunnarsson.

Precis som konkurrenten Lendify startades Brocc som en tjänst där privatpersoner skulle stå för finansieringen av lånen. De båda bolagen har dock övergivit den rena peer-to-peer-modellen genom att ta in institutioner som står för merparten av pengarna.

Tanken är att deras digitala plattformar ska resultera i bättre räntor för låntagarna, jämför med exempelvis nischbankerna.

Läs mer