THQ Nordics köpfest fortsätter – slukar tre bolag

THQ Nordic spel
THQ Nordics köpfest fortsätter – slukar tre bolag

Lars Wingefors.

Finwire / Breakit

Det värmländska spelbolaget gör tre nya förvärv.

THQ Nordic släppte på onsdagsmorgonen sin rapport för det första kvartalet och redovisade där en omsättning som var högre än väntat under första kvartalet. Rörelseresultatet var också positivt och bättre än väntat.

"Marginalförbättringen är främst en följd av den digitala försäljningen, vars årsgenomsnitt för andelen steg till 58 procent i de tre affärsområdena inom Games", säger vd och grundare Lars Wingefors i en kommentar.

I samband med rapporten meddelade det svenska spelbolaget även att man gör tre nya uppköp.

Det ena är det Milanobaserade Milestone, en utvecklare och förläggare av racingspel, som köps upp för 478,5 miljoner kronor. Bolaget står bakom speltitlar såsom MotoGP, MXGP, RIDE och Monster Energy Supercross.

"Milestone har utvecklat racingspel i 25 år och är idag en av de ledande inom sin genre, racingspel på två hjul. Med 50 utvecklade spel sedan start, 8 miljoner sålda spel sedan 2013 och fem spel under utveckling, så är jag övertygad om att Milestone går en ljus framtid till mötes", säger Lars Wingefors.

Det andra bolaget som Wingefors och THQ Nordic köper är Gunfire Games – studion bakom Darksiders-serien. 

"Förvärvet av Gunfire Games stärker THQ Nordics närvaro i USA och adderar ett erfaret och talangfullt team som vi känner väldigt väl genom samarbetet med Darksiders. Gunfire kommer att bidra med högkvalitativ utvecklingskompetens till koncernen med realiserbara synergier från dag ett. Det är med stor förväntan kring framtida projekt som vi välkomnar teamet till THQ Nordic-familjen", säger Lars Wingefors, koncern-VD THQ Nordic AB.

Hur mycket THQ Nordic betalar för Gunfire Games, som har cirka 70 anställda, är ännu inte offentligt.

Det tredje uppköpet är Goodbye Kansas Game Invest, ett bolag som gör investeringar i utvecklingsstudior i tidig fas. THQ Nordic betalar 42,4 miljoner kronor för bolaget.

"Förutom fortsatt support till den befintliga portföljen, innebär transaktionen en god plattform för strategiska investeringar i bolag under ett tidigt skede och i etablerade team som startar sina egna utvecklingsstudior", säger Lars Wingefors,

Gjort flera uppköp

THQ Nordic har de senaste åren gjort en lång rad uppköp. Bland annat konkurrenten Koch Media, spelstudios som svenska Coffee Stain och Warhorse studios samt rättigheter form av exempelvis Kingdoms of Amalur.

Här är hårda siffrorna från kvartalsapporten:

# Omsättningen uppgick till 1 142,0 miljoner kronor (837,4), att jämföra med Factset analytikerkonsensus som låg på 1 053.

# Ebitda-resultat blev 389,5 miljoner kronor (206,9), med en ebitda-marginal på 34,1 procent (24,7).

# Operativt rörelseresultat uppgick till 204,0 miljoner kronor (69,7), motsvarande en marginal på 18 procent (8).

# Rörelseresultatet blev 81,2 miljoner kronor (52,5), väntat rörelseresultat var 51. Rörelsemarginalen var 7,1 procent (6,3).

# Resultat per aktie hamnade på 0,52 kronor (0,42). Justerat resultat per aktie blev 1,53 kronor (0,58).

# Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 441,3 miljoner kronor (164,5).
 

Läs fler artiklar
LÄS MER