Sök

Kry fortsätter växa i raketfart – men bränner en kvarts miljard

KryHälsa

Johannes Schildt, vd och medgrundare för Kry.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nätläkaren Kry bränner riskkapital i rasande fart: "Enligt plan".

Det har minst sagt gått undan sedan Kry grundades för fem år sedan. Med hjälp av aggressiva expansionsplaner, och hundratals miljoner kronor i riskkapital, har bolaget erövrat tronen som landets största nätläkare. Ambitionerna är dock betydligt större än så och för stunden genomförs flera satsningar mot andra europeiska marknader.

Tillväxten har inte låtit vänta på sig. På ett år, under 2017, ökade omsättningen från 14 miljoner kronor till närmare 100 miljoner kronor. Notan landade på minus 75 miljoner kronor under samma period. 

Nu har Breakit tagit del av den färska årsredovisningen som visar att Kry fortsätter att växa i raketfart. Under förra året omsatte koncernen 234 miljoner kronor. Samtidigt rusar förlusterna till 250 miljoner kronor. 

Johannes Schildt, vd och medgrundare för Kry, säger att siffrorna är enligt plan. 

”Det är roligt att vi fortsätter att växa. Samtidigt har vi bara börjat och vi har fortfarande mycket kvar att göra. Det kostar att bygga bolag och vi fortsätter att investera i framtiden, fördjupar produkten på befintliga marknader och investerar i expansionen”, säger Johannes Schildt.

Att backa en kvarts miljard kronor hade varit såväl omöjligt som otänkbart för många bolag – men nu pratar vi om en välgödd startup som plockat in närmare 800 miljoner kronor i riskkapital. Under förra året gick de större ägarna, som Creandum och Project A Ventures, in med en halv miljard kronor i Kry.

Det bör med andra ord inte vara någon direkt fara på taket då nätläkaren, trots att pengarna flödar ut ur koncernen, hade 481 miljoner kronor kvar i kassan vid årsskiftet.

Rapporten gäller hela koncernen, som utgörs av verksamheter i Sverige, Norge, Storbritannien, Frankrike och Spanien.  Större delen av omsättningen kommer från Sverige, något som väntas svänga om i takt med att bolaget vinner mark på de europeiska marknaderna.

”Vi siktar på att fortsätta växa i samma takt som de senaste två åren”, säger Johannes Schildt. 

Att vända till lönsamhet är inte aktuellt i närtid. Liksom konkurrenterna planerar Kry fortsätta sina aggressiva satsningar för att vinna marknadsandelar.

”Vi kommer att fortsätta investera kraftigt i framtiden, vidareutveckla vår produkt och fortsätta etablera oss i nya geografiska områden. Det kommer att kosta pengar”. 

I somras togs beslut om att sänka nätläkarnas ersättning . Kry flaggade redan innan för att ett sådant beslut skulle kunna leda till att man lägger mer resurser på att växa utanför Sverige.  

I dagsläget satsar nätläkaren i Storbritannien och Frankrike samt förbereder en lansering i Tyskland. Kry, som heter Livi internationellt, har bland annat inlett ett samarbete med NHS som hanterar den offentliga sjukvården i Storbritannien. En deal som gör att närmare 2 miljoner britter får tillgång till nätläkaren.

”Vi har tydliga och aggressiva mål i Storbritannien, det är definitivt en stor och viktig marknad för oss, men alla marknader är viktiga för oss. Vi har ett stort europeiskt fokus”, säger Johannes Schildt.

Satsningen i Spanien, som startade när Kry var ett litet bolag, har däremot skjutis i sank, enligt redovisningen. Johannes Schildt vill inte uppge hur det gått i Spanien, men säger att man valt att fokusera på andra marknader. 

I dag samlar Kry nära 1.000 anställda och har nu genomfört över 1 miljon patientmöten.

I slutet av förra året ägde fem aktörer mer än tio procent i Kry. Dessa var Creandum, Index Ventures, Accel, Project A Ventures och CTW-MF Stockholm. 

När konkurrenten Min Doktor presenterade sin rapport för 2018 landade förlusterna på 329 miljoner kronor och ett resultat på 108 miljoner kronor.

Doktor.se omsatte i sin tur 113 miljoner kronor och brände 98 miljoner kronor. 

Läs mer