Minst vart femte jobb bort på Truecaller - flera kontor drabbas

Truecaller Telefoni
Minst vart femte jobb bort på Truecaller - flera kontor drabbas

Från vänster: Nami Zarringhalam och Alan Mamedi, båda medgrundare till Truecaller. Foto: Sara Lindh

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

USA-kontoret drabbas hårdast när 20-25 procent av personalen på Truecaller blir av med jobbet, enligt källor med insyn i bolaget.

På fredagen avslöjade Breakit att Truecaller, det svenska bolaget bakom världens största telefonboksapp, ska dra ner på antalet medarbetare.

Medgrundaren Alan Mamedi bekräftade då att företaget minskar personalstyrkan men beskrev det som "helt naturligt i ett snabbväxande bolag som vårt".

Nu framkommer fler detaljer. Enligt källor till Breakit är det 20-25 procent av personalen som tvingas sluta. Det handlar om både tillsvidareanställd personal och inhyrda konsulter.

Stora delar av USA-kontoret, Windows-teamet, strategiavdelningen i Stockholm samt i viss mån Indien-kontoret berörs, enligt våra uppgifter.

Nästintill alla medarbetare som började i somras eller senare blir av med sina uppdrag. Personalen ska ha informerats om uppsägningarna på tisdagen.

Truecaller hade enligt den senaste årsredovisningen 51 anställda i början av 2015 - en siffra som med hög sannolikt har stigit kraftigt sedan dess eftersom bolaget har expanderat snabbt. Dessutom är inhyrd personal sannolikt inte medräknad i den siffran.

Enligt en källa med god insyn beror nedskärningarna på att Truecallers kapitalanskaffning har gått betydligt sämre än ledningen tänkt sig.

I somras avslöjade Techcrunch att telefonboksappen var på väg att ta in motsvarande 865 miljoner kronor i riskkapital, till en värdering på cirka 9 miljarder kronor. Sedan dess har det dock varit tyst om den saken.

Våra källor uppger samtidigt att Truecaller går bra rent operativt. Användartillväxten är fortsatt stark och ledningen siktar på att göra vinst nästa år.

Bolaget bör dessutom ha relativt gott om pengar kvar i kassan. Truecaller tog för lite mer än ett år sedan in 430 miljoner kronor i riskkapital från bland andra nordiska Atomico och amerikanska Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Enligt företagets årsredovisning gjorde Truecaller under förra året en förlust på 85 miljoner kronor och en blygsam omsättning på 7 miljoner kronor. Vid årsskiftet 2014/2015 fanns 313 miljoner kronor kvar i kassan.

Truecallers ledning har avböjt att kommentera uppgifterna i den här artikeln och hänvisar till Alan Mamedis kommentar till Breakit på fredagen.

Läs fler artiklar
LÄS MER