Tung förlust för Fundedbyme – backar 20 miljoner

FundedByMe
Tung förlust för Fundedbyme – backar 20 miljoner

Daniel Daboczy, grundare av Fundedbyme. Foto: Jonas de Lange

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

"Tiden efter noteringen blev långt ifrån vad vi hade hoppats på"

Crowdfundingspecialisten Fundedbyme som har haft det kämpigt sedan börsnoteringen tidigare i år redovisar en förlust på 20 miljoner för det första halvåret.

"Vår första tid som noterat bolag har minst sagt varit omvälvande", skriver vd och grundare Daniel Daboczy i halvårsrapporten.

Nu minskar också kassan i oroväckande hög takt. Av halvårsrapporten framgår att kassan krympt från 6,7 miljoner kronor till 1,2 miljoner kronor per den 30 juni. När Breakit når Daniel Daboczy flaggar han också för att en nyemission senare i år.

"Vi har inte fattat några beslut men det kan bli så att vi behöver fylla på kassan under hösten", säger han och fortsätter:

"Laika går ungefär plus minus noll men Fundedbyme är ett techbolag  som växer och tech kostar"

Under första halvåret har bolaget genomfört 20 stycken framgångsrika crowdfunding-rundor – 9 färre än under samma period förra året.

Resultatet beskrivs ha påverkats av investeringar i framtida tillväxt och engångskostnader kopplade till en omorganisering av Laika Consulting samt noteringsprocessen på NGM.

"Q1 var tungt för oss, precis som för branschen i stort. Aktivitetsnivån från kunder med behov av hjälp med kapitalanskaffningar och emissioner var då ovanligt låg," skriver Daboczy i rapporten.

"Men under Q2 har vi sett en tydlig förbättring och en återgång till mer normala nivåer. FundedByMe-koncernens notering har varit intressant, lärorik och utvecklande men också mycket utmanande"

Han skriver i sitt vd-ord att strategin framåt är tydlig med fokus på försäljning, kostnadskontroll och att behålla relevansen, positionen och tillväxten.

"Skalbarheten i vår affär ligger i digitaliseringen samt effektivisering av plattformar och produkter, områden där vi utvecklas kontinuerligt för att fortsätta ligga i framkant."

Vid noteringen siktade bolaget på en kurs på 65 kronor men noteringen blev en rejäl kalldusch. I dagsläget handlas aktien till kursen 3.50 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER