Snart premiär: kultbilens första eldrivna modell

Snart premiär: kultbilens första eldrivna modell

Till våren får MINI-familjen en ny medlem – helelektriska MINI Cooper SE.

Förhandsboka den första elbilen i premiumsegmentet för småbilar redan nu.

Uppåt. Framåt. Aldrig stå stilla.

Att tänka nytt och stort har alltid funnits i MINIs DNA. För 60 år sedan kom den allra första, banbrytande MINI-bilen. En reaktion på den globala bensinbrist och de skenande priser som uppstod efter Suezkrisen 1957. En familjebil som var snål med bränslet men generös med utrymmet. En triumf i hur man kreativt utnyttjar varje millimeter, utan att göra avkall på komfort och körkänsla.

Våren 2020 visar MINI återigen att man, precis som för 60 år sedan, är lyhörd inför samtidens behov av en hållbar och effektiv bil för den urbana och medvetna bilföraren. Med helelektriska MINI Cooper SE får du allt som traditionellt förknippas med märket – men du kör ljudlöst och 100 procent koldioxidneutralt. Ingen bensin. Ingen diesel. Massor av körglädje.


Räckvidd på upp till 270 km

“Hur långt kan man köra?”

Om du någonsin funderat på att byta till elbil är frågan om räckvidd sannolikt en av de första du ställer. Med ett fulladdat batteri kan nya MINI Cooper SE köra 235-270 kilometer. Det innebär en bensträckare i Mjölby om du kör från Stockholm till Malmö. 

Nu kan du förhandsboka nya elbilen MINI Cooper SE – klicka här!

Hur långt du kan köra på en laddning beror givetvis på vägförhållandena och din körstil. 

Snabbladda (nästan hela) batteriet på 35 minuter

Men hur lång blir bensträckaren i Mjölby? Det skräddarsydda litiumjonbatteriet i MINI Cooper SE går att snabbladda upp till 50kW, vilket innebär att batteriet når 80 procent av kapaciteten på cirka 35 minuter. Så du hinner nog med en bättre lunch och en kaffe. 

Batteriet laddas enkelt via ett vanligt eluttag, i en Wallbox eller på någon av de över 7 900 publika laddpunkter som finns i Sverige.

Tryck i pedalen

Det är länge sedan de allra första elbilarna avfärdades som slöa sköldpaddor, oförmögna att accelerera. Men att inget händer när man trycker plattan i mattan är en fördom som dröjer sig kvar, trots år av utveckling. Helelektriska MINI Cooper SE kommer snabbt att tysta eventuella tvivlare, då modellen – helt ljudlöst – accelererar från 0 till 100 km/h på 7,3 sekunder. Som jämförelse gör MINIs bensindrivna 3-dörrarsbil i standardutförande samma sträcka på 7,9 sekunder.

Kraften från 184 hästkrafter, och det faktum att en elmotor inte har växlar, ger dig en jämn men samtidigt resolut accelerationskurva. Samma intensiva körkänsla som i 60 år har karaktäriserat MINI-bilarna. 

Guidar till energisnålaste rutten

Instrumentbrädan i MINIs elbil bjuder på en helt ny design. Bakom ratten sitter en 5,5 tum stor skärm som visar bland annat hastighet och batterinivå. Vid laddning får du bland annat information om återstående tid och räckvidd.

Till höger om ratten sitter en 6,5 tum stor touchscreen där du styr allt från bilstereon till att lägga upp resrutten. Navigationssystemet hjälper dig välja den minst batterikrävande resvägen genom att markera den i grönt. 

Fyra körlägen ger olika möjligheter

När du sätter dig bakom ratten i en MINI Cooper SE kan du välja mellan fyra olika körlägen: Sport, Mid, Green och Green+. Som namnet antyder ger sportläget en mer dynamisk körning, vill du maximera räckvidden väljer du ett grönt körläge som hjälper dig köra mer ekonomiskt.

Säkerheten framför allt

MINIs säkerhetstänk sträcker sig långt bortom de legala krav som gäller elbilar. Alla elektriska komponenter är grundligt skyddade och vid en eventuell olycka stängs de omedelbart av. Elmotorn skyddas av en förstärkt stötdämpare och skyddsram medan en kraftig metallplatta skyddar högspänningsbatteriet.

Tre utrustningsnivåer

MINI Cooper SE kommer att säljas i tre olika utrustningsnivåer, där Essential utgör standardpaketet:

  • Essential (rekommenderat pris inklusive moms: 359 000 kr)

  • Experience (rekommenderat pris inklusive moms: 383 500 kr)

  • Maximise (rekommenderat pris inklusive moms: 416 400 kr)

Bli först i Sverige med MINIs elbil – förhandsboka här!

Advertisement
Läs fler artiklar
LÄS MER