Duon som öppnar Sveriges första e-sportbar för gamingnördar

GG Bar e-sport Gaming
Duon som öppnar Sveriges första e-sportbar för gamingnördar

David Krantz och Samuel Korsell. Foto på bilden till höger: Nora Lorek/TT.

Sara Lindmark

Reporter

Göteborg och Sverige är på väg att få sin allra första e-sportbar. Samuel Korsell och David Krantz genomför just nu en Kickstarterkampanj inför öppningen i början av nästa år.

Var är samlingsplatsen för “nördar som vill ses över en god bit mat och dryck för att kolla på och spela spel?” Den frågan ställde sig Samuel Korsell och David Krantz och kom fram till svaret: ingenstans.

Nu har de tagit saken i egna händer och den 6 januari väntas portarna till GG Bar i Göteborg, slås upp.

“Tidigare har det bara funnits enskilda evenemang på barer som kallas för ‘pubstomps’ eller ‘barcrafts.’ Det här blir den första dedikerade och permanenta gamingbaren,” säger Samuel Korsell.

E-sport, alltså där deltagarna tävlar mot varandra i olika dataspel, är en av de snabbast växande sektorerna i den digitala industrin. En prognos från analysföretaget Newzoo gör gällande att antalet tittare kommer växa från dagens 205 miljoner till 335 miljoner redan under 2017.

“Vi har hållit på med spel i alla dess former sedan alltid. För fyra år sedan fick jag en idé om att öppna en bar helt dedikerad för e-sport. Det hamnade på is men för ett tag sedan tog vi upp idéen igen,” säger Samuel Korsell.

Kickstarterkampanjen har gått över förväntan. Målet var att få in 39.000 kronor men det är redan passerat med bred marginal.

“Jag trodde inte mina ögon när jag kollade. Vi är uppe på en bit över 100.000 kronor nu. Pengarna ska gå till skärmar, inredning och att göra stället ännu bättre,” säger Samuel Korsell.

På samma sätt som folk går på krogen och tittar på fotboll eller hockey ska man alltså kunna se de senaste e-sportturneringarna live med sina vänner. Men grundarduon har också planer på att experimentera med brädspelskvällar och olika temakvällar som quiz och cosplay.

“Cosplay går ut på att man klär ut sig till populära tv-spelskaraktärer eller seriekaraktärer. Vi kommer att testa på många olika grejer tills vi hittar det rätta receptet. Gästerna får också gärna komma med idéer,” säger Samuel Korsell.

Läs fler artiklar
LÄS MER