Sök

Christer Fuglesang: Det Elon Musk gör är helt nödvändigt

Rymden

Christer Fuglesang och Elon Musk. Foto: Tobias Blixt och TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Han är den ende svensk som varit i rymden.

I december 2006 sköts han upp från Kennedy Space Center i Florida och blev därmed den första svensk som tagit sig ut i rymden.

Men trots det, för vanliga människor, enorma i att faktiskt lämna jorden var det mest lite pirrigt när det väl var dags att kliva in i rymdfärjan.

"Man åker inte så väldigt långt – det tar 8,5 minuter att ta sig ut ur atmosfären", säger han från Breakits och Play'n GOs scen i Almedalen men tillägger.

"Det är klart att det känns att det inte är en vanlig dag."

Det blev ytterligare en rymdfärd för Christer Fuglesang innan han pensionerades som astronaut två år senare.

Numera är han professor i rymdfart på KTH i Stockholm, forskare och är rådgivare åt Saab. För man blir inte helt ekonomiskt oberoende av att vara astronaut.

"Vi fick en månads extra semester, eftersom det var så mycket arbete inför resan," säger han och avslöjar också att månadslönen låg på 100.000 kronor i månaden.

Det sägs att när man har varit ute i rymden så ändras perspektiven – var det så för dig?

"Delvis, jag har inte blivit religiös eller tvärtom men man ser att jorden inte är så stor och atmosfären är så tunn. Det gör att man verkligen inser att vi måste vara försiktig med vår livsmiljö.

De senaste åren har bland annat Elon Musk, Richard Branson och Jeff Bezos satsat hårt på att ta sig ut i rymden. Initiativ som välkomnas av den gamle astronauten Christer Fuglesang.

"Det är helt nödvändigt med den typen av entreprenörer som är villiga att satsa på bemannade rymdfärder, det kan aldrig bli någon större verksamhet om det bara är statliga pengar."

Finns det inte ett problem med att de kanske har en egen agenda?

"Det låter som konspirationsteorier för mig – det finns ju knappast någon som ser problem med privata flygbolag."

Hör hela intervjun i Breakits Podcast.

 

Läs mer