Spelskatten har dragit in 1,8 miljarder till staten

Svenska Spel Kindred nätkasino
Spelskatten har dragit in 1,8 miljarder till staten

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Den nya spelskatten redan en jackpot för svenska staten.

I början av 2019 började den nya spellagen gälla. Den innebär att att alla spelbolag som vill vara verksamma i Sverige måste ansöka om en spellicens. Spelbolaget åtar sig även att följa vissa regler, som att integrera ett register där spelare kan stänga av sig själva.

Det innebär också att alla spelbolag måste betala skatt på spel som kommer från Sverige. När Breakit i slutet av maj kollade hur mycket skatt som spelbolagen betalat in landade siffran på 923 miljoner kronor.

Och pengarna fortsätter att rulla in. En ny genomgång som gjorts av Sveriges radio visar att fram till slutet av juni har spelbolag aktiva på den svenska marknaden betalat in 1,8 miljarder kronor till staten. Det är dubbelt så mycket som man hade räknat med.

Vi hade inte riktigt väntat oss den här stora anstormningen", säger Anders Sims som är kommunikationschef på Spelinspektionen till Sveriges Radio.

"Men det är vad vi har eftersträvat; att ha så många spelbolag som möjligt inne i den svenska marknaden så att vi kan kontrollera de som finns här."

 

Läs fler artiklar
LÄS MER