SKL vädjar till regeringen: "Låt bottar ta beslut i kommunerna"

Politik
SKL vädjar till regeringen: "Låt bottar ta beslut i kommunerna"

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Har skrivit brev till regeringen.

När mina barn är sjuka går det numera blixtsnabbt att få ett beslut från Försäkringskassan om utbetalning av tillfällig föräldrapenning (alltså den ersättning man får när man tar hand om ett sjukt barn istället för att skriva såna här texter). 

Att det numera går så fort beror på en uppdatering av förvaltningslagen som genomfördes förra sommaren. Den gjorde att beslut numera kan fattas automatiserat och att det därför är en bot som tar emot och godkänner min ansökan istället för en riktig människa. Det har besparat mig – och säkerligen handläggare på Försäkringskassan – mycket tid.

Nu vill kommunerna ha samma möjlighet. De lyder visserligen också under förvaltningslagen men i det här fallet trumfas den av kommunallagen, skriver Computer Sweden. Och i den finns skrivningar som sätter stopp för automatiserade beslut.

"Inga kommuner ska låta detta stå i vägen för att automatisera sin verksamhet ­– många kommuner är redan igång," säger Malin Annergård, analytiker på avdelningen för digitalisering på SKL till Computer Sweden.

"Men det innebär att de inte kan göra det fullt ut."

I brevet som SKL skickat till regeringen ger man exempel på beslut som skulle kunna automatiseras eftersom reglerna är klara och de inte kräver några överväganden. Beslut som nämns är till exempel plats i förskola, skola, hemtjänst, skolskjuts och ekonomiskt bistånd.

Brevet skickades i slutet av juni och SKL hoppas att få svar när semestertiden har nått sin ände. 

Läs fler artiklar
LÄS MER