Sök

Uppgifter: Huawei byggde i hemlighet mobilnät i Nordkorea

Huawei

Foto: AP Photo/Andy Wong/TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Interna dokument har läckt.

Kinesiska Huawei har i hemlighet byggt ut och underhållit Nordkoreas mobilnät, visar interna dokument som Washington Post fått ta del av.

Huawei bedrev arbetet ihop med statliga kinesiska bolaget Panda International Information Technology. Det hela pågick under åtta år och var utspritt över flera projekt, enligt dokumenten som överlämnats av en tidigare Huawei-anställd.

Huaweis talesperson i USA ville varken bekräfta eller förneka dokumenten. Bolaget sade att det inte för en närvaro i Nordkorea men ville inte säga ifall det tidigare varit aktivt i landet, direkt eller indirekt.

De senaste uppgifterna kan leda till att Huawei potentiellt gjort övertramp på USA:s exportkontroller, enligt tidningen. Huawei har amerikanska komponenter i sina produkter och att göra affärer med Nordkorea är förbjudet under USA:s sanktioner.

USA:s handelsdepartement har sedan 2016 tittat på kopplingar mellan Huawei och Nordkorea men aldrig offentligt visa upp några samband.

Nyligen blev Huawei svartlistat i USA för att företaget anses göra ett hot mot den nationella säkerheten. Amerikanska företag får dock sälja komponenter till Huawei om dessas inte strider mot denna uppfattning.

Läs mer