Populära ryska Faceapp väcker frågor om säkerhet

Faceapp Sociala medier
Populära ryska Faceapp väcker frågor om säkerhet

Towe Boström

Reporter

Populära appen väcker frågor.

Ryska Faceapp har fått rejält med uppmärksamhet i dagarna.

Appen låter användarna lägga upp selfies, foton på sig själva, för att därefter applicera olika typer av filter på korten. Faceapp har funnits på marknaden i två år men har fått ett uppsving på app-topplistorna i och med ett nytt filter där användaren kan se sig själv som gammal eller ung. 

I samband med den ökade popularitet har frågor om integritet och säkerhet seglat upp. Techcrunch frågade sig bland annat huruvida appen laddar upp och får tillgång till hela ditt fotobibliotek, men kunde inte hitta något bevis för det i sina tester.

I ett uttalande till Techcrunch uppger Faceapp att större delen av fotona raderas inom 48 timmar och att ingen data överförs till Ryssland. Enligt grundaren Garoslav Goncharov använder sig appen av Amazon Web Services och Google Cloud.

Osäkerheten har dock lett till spekulationer såväl från användare som medier. Bolaget har även kritiserats för sina användaravtal som öppnar upp för att personlig data används i marknadsföringssyften. Här uppger appen att ingen användardata säljs till tredje part.

The Verge, som också rapporterar kring oroligheterna, pekar på att undersökningar visat att Faceapp sannolikt inte gör något ovanligt. Det vill säga att det finns fler appar som sannolikt agerar på liknande sätt.

The Verge poängterar dock att det här kan få många människor att inse att olika typer av techlösningar inkräktar i större utsträckning än vad många tror. 

Läs fler artiklar
LÄS MER