Sök

Tessins tillväxt hackar – nu siktar crowdfundingplattformen mot börsen

TessinCrowdfunding

Jonas Björkman, vd och grundare av Tessin. Foto: Press/Stina Stjernkvist.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Här är planen.

Tessin har skapat en plattform där privatpersoner ges möjlighet att investera i fastighetsprojekt som är i behov av finansiering. Crowdfundingplattformen grundades av Jonas Björkman för fem år sedan och under förra året fylldes kassan på med 22 miljoner inför en expansion till Finland. 

Samtidigt har Tessin, och spararna, åkt på några smällar där projekt gått i stöpet.

Nu har Tessin satt en ny plan i verket och beslutat sig för att gå till börsen. Tessins IR- och presschef Thomas Ahlerup säger att bolaget har som mål att noteras på First North Stockholm under första halvåret 2020. 

”Vi behöver rusta bolaget för att bli betydligt större och det gör vi bland annat genom att gå till börsen”, säger Thomas Ahlerup. 

Han säger att Tessin ser ökade möjligheter i takt med att bankerna skruvar åt lånen och fler större fastighetsutvecklare nu söker nya finansieringskällor. 

”Är vi börsbolag får vi en kvalitetsstämpel och en transparens som vi upplever kommer vara en avsevärd konkurrensfördel". 

Samtidigt visar Tessins årsredovisning att tillväxten hackar. Omsättningen landade på 21 miljoner kronor under förra året, vilket är ett tapp med runt 2 miljoner kronor jämfört med 2017. 

Thomas Ahlerup förklarar förra årets dalande omsättning med att hela fastighetssektorn upplevde en dämpad entusiasm med färre nystartade projekt i slutet av året. 

Resultatraden ger inga positiva vibbar – Tessin vänder från att plussa 1,8 miljoner kronor till att backa 8 miljoner kronor. Teknikutveckling, organisationsförändringar och etableringen i Finland pekas bland annat ut som orsaker.

”Fokus är att bygga en struktur för tillväxt och det har vi gjort på bekostnad av lönsamheten och investerat kraftigt". 

Thomas Ahlerup berättar att Tessin satt upp en institutionell fond tillsammans med en investmentbank i England. Fonden är inte fylld, men ska ta in 100 miljoner euro, och avtalen och strukturen ska vara på plats. Utöver det planeras även en räntefond på  600-800 miljoner årligen med en extern partner. Tessin avvaktar ännu tillstånd från Finansinspektionen.

I dag kommer större delen av plattformens intäkter från att de anslutna fastighetsägarna betalar en viss procent av den summa de lånar.

”Med fondstrukturer skapar vi nya intäktskällor i form av bland annat arvoden". 

I ett brev till Tessins större kunder erbjöds nyligen möjligheten att teckna aktier, där emissionen på 13 miljoner kronor övertecknades. För stunden pågår ytterligare en emission på 13 miljoner kronor.

Tessin ser ljust på framtiden och Thomas Ahlerup menar att behovet av alternativ finansiering ökar,

”Fokus de kommande åren är att fortsätta växa och bygga struktur för att bli Nordens absolut dominerande aktör och faktiskt börja kriga med de traditionella bankerna i projekt”. 

Läs mer