Planen: Så ska mäklarna bakom Bomero utmana Hemnet

HemnetBomeroAnnonsering

BIlden är ett montage. Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Mäklarna hoppas kunna konkurrera med annonsjätten, bland annat genom ren funktionalitet.

En rad svenska mäklare har valt att gå samman för att utmana bostadssajten Hemnet. Anledningen är enligt mäklarna själva att det har uppstått en monopolliknande situation och att priserna har ökat. 

“Monopol-situationen tar förvisso sitt uttryck i priser, men det handlar också om vad Hemnet väljer att utveckla för funktionalitet och inte. En del av våra kunder säljer utlandsbostäder, men det är exempelvis något som de saknar”, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och styrelseordförande för Bomero till Breakit.

Nu hoppas mäklarna kunna utmana Hemnet och ta tillbaka en del av makten med sin egna satsning. Hur mycket som har investerats i tjänsten gick parterna inte ut med, men handlingar från bolagsverket visar att knappt 6 miljoner kronor hittills har investerats i Bomero.

Totalt står de mäklarbolag som ingår i satsningen för runt 70.000 bostadsförsäljningar om året, lite drygt en tredjedel av marknaden. En annons på Hemnet kostar runt 1500 till 2000 kronor. Baserat på de siffrorna så skulle det handla om bostadsannonser för ett värde av uppemot 140 miljoner kronor om året som de här mäklarna kan tillhandahålla bostadssajten. 

Det skulle med andra ord kunna vara ett hårt slag mot Hemnet om mäklarna bakom Bomero (se faktarutan) skulle välja bort sajten helt.

Samtidigt verkar utmanarna inte inställda på att helt bryta med Hemnet – åtminstone inte direkt.

“Vi får se hur vi gör med det. Tillsvidare kommer vi att fortsätta annonsera på Hemnet. Det gör vi av den enkla anledningen att folk måste hitta till vår sajt, så till en början har vi inga planer på det. Men vi får se hur Hemnet och kunderna agerar”, säger Marcus Svanberg.

Istället hoppas de kunna konkurrera med andra faktorer, som utförligare bostadsannonser.

“Det kan till exempel handla om att vi kan visa mer information om bostäderna än vad Hemnet gör. Men det kan också vara så att vi har ett mer komplett utbud. Det finns ofta annonser som mäklarna publicerar på sina egna sajter innan de läggs ut på Hemnet.”

Läs mer