Adalberth stänger ner sin storsatsning i Sverige – alla anställda lämnar

Norrsken Foundation Klarity
Adalberth stänger ner sin storsatsning i Sverige – alla anställda lämnar

Eliza Kücükaslan och Niklas Adalberth.

Towe Boström

Reporter

Klarna-grundarens hjärteprojekt har dragit ur proppen i Sverige.

Klarity var en av de allra första egna hjärtesatsningarna som rullades ut av Norrsken. Bakom Norrsken Foundation står som bekant Klarna-grundaren Niklas Adalberth, med visionen om att satsa på bolag med potential att lösa stora global samhällsproblem. 

För tre år sedan presenterade Niklas Adalberth sin visselblåsar-app Klarity, för att bekämpa korruption världen över. Genom en app skulle människor kunna ladda upp bevis för att belysa missförhållanden i sin vardag. 

”I vissa länder går det inte att bygga samhällsstrukturer, eller få fram mat på grund av korruption. Den eroderar också förtroendet för samhällsstrukturer och regeringar världen över”, sa Niklas Adalberth till Breakit i samband med lanseringen. 

Nu visar Klaritys årsredovisning att bolaget avvecklat sin operativa verksamhet. Något som innebär att vd:n Eliza Kücükaslan och hela personalstyrkan på 9 personer fått lämna bolaget.

Nedläggningen skedde redan under våren, vilket uppmärksammades av Sifted – men gick oss helt förbi. 

Man kan kortfattat säga att Norrsken låtit lokala aktörer ta över rodret. I handlingarna heter det formellt att ”kunskap lämnats över" till Tiger Eye Foundation i Ghana, som varit en partner i projektet. Samtidigt har Klaritys tekniska plattform gjorts tillgänglig för andra organisationer att använda genom så kallat open source format. 

Klaritys ambitioner har varit högtflygande och i början av förra året var siktet inställt på att anställa fler personer och expandera. Nu har alltså istället hela Klaritys svenska personalstyrka lämnat. 

Den tidigare vd:n Eliza Kücükaslan kommenterar förändringarna i ett mail till Breakit. 

”Man måste hela tiden fråga sig hur man använder resurser och pengar med så hög alternativkostnad på det effektivaste sättet. Vi kom fram till att det innebär att vi ska göra lösningen helt open source, så vem som helst kan använda det, och bygga teamet lokalt på plats för att kunna mobilisera på bästa sätt”, skriver Eliza Kücükaslan. 

Hon understryker att Norrsken forfarande är en aktiv ägare och finansiär som fortsätter stötta och koordinera projektet. 

"Vi har alltså gått in i en fas nu där Norrskens finansiering går till att stötta dem direkt. Omfördelningen av Klaritys resurser gör att vår partner har team där som jobbar med grävande journalistik och lokal mobilisering, istället för att Klarity ska ha anställda i Sverige", säger Eliza Kücükaslan. 

Vad ska du göra istället? 

"Min hjärna och hjärtat har varit på Klarity till 100% så jag har inte landat i nästa steg än. 

Läs fler artiklar
LÄS MER