Sök

Ubers nya Sverigechef: “Det är väldigt mycket startupkultur"

UberUber

Alok Alström. SKÄRMDUMP, YOUTUBE, VENDEMORE.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Taxiappen Uber stärker närvaron i Göteborg. Nu kommenterar den nyblivne Uber-chefen Alok Alström sitt nya jobb.

Nya tjänsten Uber X är ett komplement till de två varianter som företaget har i Göteborg i dag – Uber Black och samåkningstjänsten Uber Pop. Det som skiljer tjänsterna åt är vilken typ av bil man får åka med. Black är i storleksordningen Mercedes E medan Uber X är lite enklare bilar.

“Göteborg som stad är ganska utspridd. Vi kan se att en femtedel av alla resor går från ytterstadsdelar som Partille och Västra Frölunda till stadskärnan. Det är ett bevis på att Uber bidrar till att knyta ihop Göteborg och det vill vi fortsätta med,” säger Alok Alström, Sverigechef för Uber.

Alok Alström började sitt nya jobb på Uber så sent som i november. Techjätten hade då varit utan Sverigechef sedan februari i år då Robin Reznik lämnade Uber.

“Jag började använda Uber själv i mars 2013 och blev såld direkt. Det är billigare och man behöver inte krångla med kvitton. Att man kan ta se vilken bil som är i närheten, trycka på en knapp och så kommer bilen – what’s not to like? Det är lite av en dröm att få jobba med en affärsmodell man verkligen tror på,” säger Alok Alström.

Att det har varit svårt att hitta en Sverigechef och kontroverserna kring Uber har inte avskräckt honom.

“Nej, tvärtom är jag en idealist och tror att det här avancerar samhället framåt. Delningsekonomin står inför ett genombrott och där vill jag jättegärna vara med,” säger Alok Alström.

Det amerikanska taxiföretaget har väckt uppståndelse både i Sverige och utomlands. En del av kritiken handlar om att förarna inte använder taxameter och för att bolaget inte följer nationella regler för taxibranschen. Svenska taxiförbundet har liknat samåkningstjänsten Uberpops verksamhet med svarttaxi.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över regelverken kring Uber.

"Den utredningen är det viktigaste för 2016. Regelverken är skrivna för en förhistorisk situation där man inte hade smartphones, appar och den här typen av möjligheter. Det finns ett skriande behov av att uppdatera regelverket. Vi följer det noga och ger Amy (Rader Olsson, utredare, reds anm) det stöd vi kan när det kommer till att ge perspektiv från våra erfarenheter.”

Vad tycker du om att verksamheten granskas?

“Vi tycker det är jättebra, vi vill ju vara reglerade.”

Förutom att bli “mycket större” är Alok Alström förtegen om konkreta mål för Uber i Sverige.

“Det är väldigt mycket startupkultur. Vi gnatar på och ser vad vi hamnar, än så länge har det gått väldigt bra. Det viktigaste för mig är att utredningen blir bra och att vi får ett regelhistoriskt ramverk på plats som tar hänsyn till den teknik vi har idag.”

I dagsläget är ett hundratal förare anslutna till Uber i Göteborg. Hur många det är i hela landet vill inte Alok Alström uppge.

Läs mer