Nakd-grundarens hemliga krav – investerare måste skriva på ett specialavtal

Nakd riskkapital e-handel
Nakd-grundarens hemliga krav – investerare måste skriva på ett specialavtal

Caroline Englund

Reporter

Jarno Vanhatapio har tagit in hundratals miljoner i riskkapital till sitt snabbväxande bolag Nakd. Men den som vill investera i modesuccén måste skriva på ett speciellt avtal, avslöjar e-handelskungen.

Nakd omsatte 816 miljoner kronor 2018 och har bara i år tagit in mer än 500 miljoner i riskkapital. 

Men den som vill investera i Nakd kan inte räkna med att få styra och ställa precis som hen vill. Enligt Jarno Vanhatapio måste investerarna skriva på något som han kallar för "ownership document" som går ut på att de inte ska vara rädda. Det avslöjade han på Breakit och ABG Sundal Colliers scen i Almedalen.

”Det är ett avtal där vi kommer överens om att vi ska bygga vingarna på det här flygplanet medan vi flyger det och de ska inte bli skraja och få oss att vända kappan efter vinden”, säger Jarno Vanhatapio.

Han förklarar att det bland annat handlar om att investerarna inte ska vara inne och bedöma resultat per kvartal, utan se till helåret och att de ska vara överens om att Nakds fokus ska ligga på tillväxt.

”Vi kan gå till lönsamhet vilken dag vi vill men än så länge fokuserar vi på att växa. Många andra kanske skulle börja ta det lite lugnt vid det här laget men vi tänker i stället: Vad händer om vi ökar takten?”

Nakd som startade 2015 gjorde 2018 en rörelseförlust på runt 122 miljoner kronor. Bolaget har lovat sina investerare att börja gå med vinst efter fem år. 

Läs fler artiklar
LÄS MER