Servicefinder-grundarens känga till entreprenörer – för mycket pengafokus

Servicefinder Clicksys starta eget
 Servicefinder-grundarens känga till entreprenörer – för mycket pengafokus

Aleksandar Goga.

Towe Boström

Reporter

”En vd som går in som en entreprenör ska vara den sista personen som tar ut en lön", säger Servicefinder-grundaren Aleksandar Goga.

För runt tre år sedan sålde Aleksandar Goga och hans medgrundare Vishal Nanda och Jeffrey Sing sitt Servicefinder till mediejätten Schibsted i en mångmiljonaffär.

I dag driver trion bland annat investmentbolaget Thumbs up investment, som investerat i spelbolaget Fun Rock Games samt Clicksys, där Aleksandar Goga även arbetar operativ. Clicksys levererar mjukvarulösningar för att digitalisera detaljhandeln och restauranger.

Under Almedalsveckan gästade Aleksandar Goga Breakits och Play'n GO:s scen för att ta tempen på entreprenörskap. 

”De genomgående löpande utmaningarna i allt man gör är att hitta rätt folk och behålla dem. Man vill anställa folk som är bättre än en själv men det kostar pengar och då springer det iväg”, säger Aleksandar Goga.

Han berättar att han, efter försäljningen av Servicefinder, träffat många startups som ber om kapital – och han är inte nådig i sitt budskap till nya entreprenörer.

”Om jag ska hårddra så fokuserar man för mycket på att få in pengar istället för att fokusera på vem kunden är, marknaden och om någon egentligen vill ha det här”.

Enligt Aleksandar Goga lägger många entreprenörer för mycket energi på att pitcha, istället för att arbeta med den verkliga affärsmodellen. Han understryker att det inte är någon dans på rosor att bygga bolag.

”Du kan, enligt mig, inte starta ett bolag och jobba från 8 till 5 och tro att det kommer att fungera. Du behöver vara där ganska många timmar”.

Företagsledare som inte vågar blöda för sina bolag är inte heller något entreprenören håller särskilt högt.

”Min syn på en vd som går in som en entreprenör är att det är den sista personen som tar ut en lön. Den personen ska vara driven av att ha en stor ägarandel och få ut något i framtiden baserat på resultat”.

Aleksandar Goga har noterat att allt fler entreprenörer tar in pengar i tidigt stadie, istället för att gå den mer klassiska vägen och "bygga bolag i källaren" och leva fattigt. 

”Jag har fått höra 'Vad fan mannen släng in en femhundring på en gång, det spelar väl ingen roll'. Man har ingen uppfattning om hur mycket 500.000 kronor är. Mitt svar är ’jag tycker att du ska spara ihop 500.000 först, ring mig sedan’”. 

Aleksandar Goga berättar att han löpande träffar entreprenörer i jakt på nästa investering. 

"Vi har investerat en del, men vi har pengar kvar. Snubblar vi på något kul är vi öppna för det". 

Läs mer

Servicefinder har tvingat över 150 till domstol – här är framgångssagans okända baksida

Efter Servicefinder – här är Vishal Nandas nya projekt

Rekrytering – HR-chefens bästa tips för att locka talangerna

Läs fler artiklar
LÄS MER