Kindred-chefen: Peta inte för mycket i regleringen

Kindred spel nätcasino
Kindred-chefen: Peta inte för mycket i regleringen

Tobias Blixt

Reporter

Det är bra med tydliga regler, menar Kindreds koncernchef Henrik Tjärnström, som inte vill att man ska göra några större regeländringar nu.

Det börsnoterade spelbolaget Kindreds koncern-vd Henrik Tjärnström var en av flera spelaktörer som gästade Breakits och Play'n GO:s trädgård under Almedalsveckan i Visby. En av de stora diskussionspunkterna var omregleringen på spelmarknaden och alla böter, varningar och förbud som spelinspektionen delat ut under de första månaderna.

Bara timmar innan panelen på måndagen kom beskedet från Spelinspektionen att ytterligare åtta spelbolag hade bötfällts.

Henrik Tjärnström menar att det är bra att det nu kommer en tydlighet i de kommersiella reglerna som infördes kring årsskiftet.

”Vi tycker det är bra att spelinspektionen visar vad som gäller och vart gränserna går. Sen får alla förhålla sig till det”, säger han till Breakit.

Att det skulle bli mycket spelreklam den första tiden borde däremot inte ha kommit som någon överraskning, menar han.

”Vi hade sagt redan innan systemet kom på plats – att ger man 87 bolag, med cirka 150 varumärken, licenser – så är det inte konstigt att reklamen går upp på kort sikt innan den kommer att gå ned igen. Att man redan efter 5-6 veckor går ut och säger att det är för mycket marknadsföring, det var så mycket som man kunde förvänta sig.”

Civilminister Ardalan Shekarabi meddelade i slutet av augusti att regeringen skulle ge spelmarknadsutredningen i uppdrag att utreda vilka åtgärder som kan krävas för att minska reklammängden. Han uteslöt inte heller ett totalförbud. Detta efter att de två riksförbundens förslag på självreglering, enligt civilministern, inte varit tillräckliga.

Enligt Henrik Tjärnström borde man från regeringens sida invänta statskontorets uppföljning och utvärdering av omregleringens effekter.

”Det är väldigt viktigt att man inte gör för stora förändringar för snabbt, för då finns risken att man snarare skadar systemet. Vilket kan leda till negativa effekter på kanaliseringen, alltså hur mycket av allt spel som sker i det reglerade systemet”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER