Qred gasar – Emil Sunvisson får in 400 miljoner på ett bräde till sin startup

Qred fintech
Qred gasar – Emil Sunvisson får in 400 miljoner på ett bräde till sin startup

Emil Sunvisson. Foto: Press/Istockphotos.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

“Ett kvitto på att Qred har en hållbar och skalbar affärsmodell”.

Qred har profilerat sig som en snabbväxande och kaxig utmanare till storbankerna. Affärsidén är att låna ut tillväxtkapital till småföretag.

Förra året mer än dubblades omsättningen från 61 miljoner till 130 miljoner kronor. Samtidigt ökade resultatet från 12 till 26 miljoner kronor. 

”Jag förstår inte hur det kan gå så bra, vi har en klassisk utlåningsmodell. Hur kan vi, med våra små muskler konkurrera ut storbanker? Min enda slutsats är att de traditionella bankerna måste vara riktigt sopiga?", sade vdn och grundaren Emil Sunvisson i en intervju med Breakit i maj.

Nu får Qred in rejält med kapital för att kunna växa ännu snabbare. I ett pressmeddelande berättar Emil Sunvission att bolaget gett ut en obligation som innebär att man har möjlighet att få in drygt 1 miljard (100 miljoner euro) från institutionella investerare. I ett första steg tar Qred in 400 miljoner kronor (40 miljoner euro) och obligationen kommer att noteras på Nasdaq.

”Det känns väldigt roligt att vi fått så stort intresse från ledande institutioner – det är ett kvitto på att vi har en hållbar och skalbar affärsmodell. Småföretag är en sektor som har varit förbisedd av de gamla bankerna, och småföretagarna förtjänar bättre finansiering. Qred är redan ett av Sveriges snabbast växande företag. Nu kan vi öka takten ytterligare,” säger Emil Sunvisson i en kommentar.

Spana in Breakits nya event Future of credit – B2B edition där vi kommer prata mycket mer om lån och tillväxtkapital till just småföretagare. 

Läs mer

Svenska fintech-bolaget Qred i miljardaffär – “Vi ska 5-dubbla omsättningen”

Techbolagen som betalar bäst lön – vi har kartlagt 225 heta företag i Sverige

Låneutmanaren Qred växer i raketfart: "Bankerna måste vara sopiga"

Läs fler artiklar
LÄS MER