Sök

Krönika

Jag var ett knapptryck från katastrofen – samtalet blev min räddning

KlarnaSequraLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell om varför han alltid kollar en bra story.

Tipset var detaljerat och kom från en anonym källa. Allt annat lika en klar svaghet, men när jag grävde vidare blev jag ändå mer och mer trygg – här fanns verkligen något.

Tipsaren hävdade att betaljätten Klarna var på väg att lägga ett miljardbud. Bara det en intressant nyhet i sig. Till på köpet handlade det om ett köp av en startup grundad av en svensk doldis, entreprenören David Bäckström.

Här kunde vi checka av en hel rad punkter på listan över vad en klockren Breakit-nyhet är:

• Stora pengar.

• Okänd entreprenör som cashar in big time.

• Och en het köpare (ni läsare älskar att läsa om Klarna, det visar vår data).

Men innan vi kunde pumpa ut storyn återstod en liten detalj – stämde nyheten? 

I journalistkretsar brukar man skoja om att “aldrig kolla en bra story”. Men det är faktiskt just bara ett skämt. Alla journalister kollar en bra story. Kärnfrågan är istället hur mycket du ska kolla en story innan du publicerar. Jobbar du med offentliga källor som till exempel myndighetsprotokoll eller politiska beslut så är det sällan några problem.

Men en ekonomijournalists uppgiftslämnare vill nästan alltid vara anonyma och ofta har de en egen agenda. Det kan handla om att driva aktiekurser eller skapa nya affärsmöjligheter.

Jag har själv hanterat den här problematiken genom att systematiskt bygga upp ett kontaktnät i näringslivet. Det handlar om personer som har betydligt bättre insyn och kunskaper än jag själv. Det är den typen av personer som man vill ringa när det dyker upp anonyma tips om att Klarna är på väg att sluka en svensk startup i en miljardaffär.

I tisdagskväll var jag redo att skriva storyn. Då hade jag ringt en rad samtal. Nyheten var fortfarande inte bekräftad men det gick ändå att lägga pussel av de besked som jag fått genom mitt ringrace. Jag var inte helt säker men ändå tillräckligt trygg för att publicera nyheten.

Men först ville jag ringa ett samtal till. Det var till en person som inte kunde uttala sig med namn, men som anonymt kunde guida mig rätt. Jag hade försökt att nå hen i princip ända sedan tipset först dök upp i min mejlkorg men det var först på tisdagskvällen vi fick i kontakt.

Det samtalet räddade mig från en riktigt pinsam publicering. Källan visade sig nämligen ha betydligt bättre insyn i storyn än min ursprungliga uppgiftslämnare.

Det var visserligen helt korrekt att Klarna förhandlat med Sequra om ett köp. Om affären blivit verklighet hade det också handlat om en transaktion på över 1 miljard. Gott så långt alltså. Problemet var bara att Klarnas intresse för Sequra svalnat betydligt och att en affär inte längre var aktuell.

Även det var en story för Breakit och i onsdags skrev vi också denna nyhet. Men det läsarna inte visste var att vi bara var en hårsmån från att publicera en rad helt felaktiga uppgifter i samma ämne. Men nu vet ni det.

Trevlig helg!

Veckans innovatör: Sophia Bendz. I veckan tog Spotify-veteranen plats i statsminister Stefan Löfvens innovationsråd. Kul för Sophia Bendz även om jag själv aldrig riktigt fattat vitsen med den typen av sammanslutningar. Har någonsin några konkreta resultat kommit fram av diskussionerna som förs i dessa?

Veckans kassako: Camilla Gervide. På egen hand driver Camilla Gervide en av Sveriges största sajter just nu – Bloggbevakning. Oavsett vad man tycker om Camilla Gervides granskningar av andra bloggar så måste det vara en riktigt bra affär för henne personligen. I maj var Bloggbevakning ungefär dubbelt så stor som till exempel branschsajten Resumé. Det betyder ju inte att Bloggbevakning också drar in dubbelt så mycket i annonsintäkter som Resumé. Men enligt mina försänkningar i banner-industrin så bör Camilla Gervide drar in runt 5 miljoner kronor på årsbasis. Inte illa för en enmansföretagare.

Veckans öronryckare: Per Bolund. Finansmarknadsministern gav i morse Klarna-chefen Sebastian Siemiatkowski och de andra betalbolags-bossarna ett litet ryck i örat. Han vill driva igenom en lag som gör det svårare för Sebastian och gänget att få svenskarna att shoppa på kredit. Känns som ett rimligt förslag men lagen kan bli verklighet först nästa vår.

Veckans tech-rookie: Stefan Lundell. Jag har länge skämts en smula över att jag som medgrundare av en nyhetssajt med stort fokus på techindustrin aldrig satt min fot i Silicon Valley. Men snart behöver jag inte skämmas längre – på måndag drar jag till den amerikanska västkusten. Flygskammen kommer jag dock inte undan.

Veckans varningssignal: Techbuddy. Bolaget som är ett slags Uber för techsuppport plockar just nu in pengar via Pepins. Efter att ha snabbläst prospektet vill jag i alla fall försiktigt vifta med varningsflaggan för alla potentiella investerare. Värderingen på 17 gånger omsättningen för ett bolag som fortfarande gör stora förluster känns minst sagt ansträngd. Men jag brukar ju alltid ha fel när det gäller aktieråd så det är säkert ett klockrent köp.

Läs mer