Sophia Bendz tar plats i Stefan Löfvens innovationsråd

Politik
Sophia Bendz tar plats i Stefan Löfvens innovationsråd

Stefan Löfven/Sophia Bendz. Foto: Press/Fredrik Sandberg/TT/Twitter

Towe Boström

Reporter

Ska hjälpa statsministern att lösa utmaningar.

Nationella innovationsrådet har en minst sagt viktig uppgift, vilket är att bidra med lösningar på de stora samhällsutmaningarna, enligt Regeringskansliets egna beskrivning.

I arbetet ska rådet, som liksom namnet antyder, fungera rådgivande och bidra med perspektiv för att driva innovation och hålla Sverige konkurrenskraftigt.

Det är statsminister Stefan Löfven som bossar över rådet i rollen som ordförande – och idag har nya ledamöter valts.

Bland tillskotten hittar vi bland annat Spotify-veteranen Sophia Bendz. Hon var en av de första anställda på streamingjätten där hon bland annat ansvarade för varumärke och marknadsföring. I dag är Sophia Bendz investerare och partner på Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico.

"Väldigt exalterad över att vara en del av statsministerns innovationsråd", skriver Sophia Bendz på sociala medier. 

Stefan Löfven säger i sin tur att han är ”väldigt glad” över de nya ledamöterna samt att Innovationsrådet har en stor personlig betydelse för honom.

”Det ger mig och regeringen möjlighet att belysa pågående utveckling och reflektera tillsammans med en grupp mycket kompetenta personer från olika delar av samhället”, säger Stefan Löfven.

De nya ledamöterna kommer från olika delar av näringslivet.  På listan hittar vi även namn som AstraZeneca Sveriges vd Katarina Ageborg och Swecos koncernchef Åsa Bergman. 

”Gemensamt för alla är dock en vilja att bidra till utvecklingen av en politik som med innovation som i sin tur kan bidra till att lösa olika stora utmaningar för samhället med innovation”, skriver Regeringskansliet.

Rådet håller 4-6 mötet per år i olika delar av landet och frågor som kan lyftas är exempelvis klimatomställning, entreprenörskap, och AI.

I rådet ingår även statsråden Isabella Lövin, Magdalena Andersson, Ibrahim Baylan och Matilda Ernkrans.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER