Sök

Transfer Galaxy har slussat 1 miljard genom sin plattform – nära nå drömgränsen

Transfer Galaxyfintech

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Deras tjänst brukar kallas för Swish för utlandsbetalningar. Nu har de slussat 1 miljard genom sin plattform, samtidigt som omsättningen ökar.

Fintech-bolaget Transfer Galaxy vill göra det billigare för människor att skicka pengar till släktingar i sina hemländer. Sedan starten 2014 har Vivalla-startupen etablerat sig i 25 europeiska länder och för lite mer än ett år sedan tog de in 30 miljoner kronor i riskkapital från Alfvén & Didrikson och Backing Minds för att skynda på sin expansion.

Så hur har det gått?

I oktober 2017 meddelade Transfer Galaxy att 100 miljoner kronor hade skickats genom deras plattform. Det långsiktiga målet då var att användarna skulle skicka 100 miljoner kronor i månaden.

Under midsommarhelgen nådde Transfer Galaxy ytterligare en milstolpe. Då hade totalt 1 miljard kronor skickats, det berättar bolagets grundare och vd Yosef Mohamed.

“Vi har fortfarande som mål att nå 100 miljoner på månadsbasis. Vi växer fantastiskt bra och sedan årsskiftet snittar vi tvåsiffrig procentuell tillväxt på månadsbasis”, säger han.

När kommer ni att nå det målet?

“Vi siktar i alla fall på att nå det i år.“

Samtidigt meddelar han att bolagets totala omsättning landade på 24,7 miljoner kronor under 2018, med ett minusresultat på 5,5 miljoner. Omsättningen 2017 låg på 7,7 miljoner 2017.

Framåt är planerna ytterligare tillväxt. Fokus ligger också på att utveckla marknaden för pengar som skickas till Mellanöstern. Tidigare har fokus legat på Afrika och Asien.

Någon vinst ligger inte i närtid tror Yosef Mohamed.

“Vi kommer nog växa med förlust de kommande åren, med tanke på att vi prioriterar stark tillväxt. Det är ett strategiskt och medvetet beslut”, säger han.

Facebooks utmanare

Nyligen meddelade Facebook att de skulle lansera sin kryptovaluta Libra, ett av techjättens uttalade mål med valutan har varit att göra det enklare och billigare för människor att skicka pengar mellan varandra.

"Framgång för oss innebär att en person som arbetar utomlands har ett snabbt och enkelt sätt att skicka pengar till familjen hemma, eller att en högskolestudent kan betala hyra lika lätt som de kan köpa en kaffe", stod det i Libras dokumentation.

En potentiell storkonkurrent till traditionella aktörer som Western Union, men även till Transfer Galaxy, om projektet skulle lyckas.

Men Yosef Mohamed är inte orolig, bland annat tror han att de har en fördel genom sin kundrelation.

“Ett konkret exempel är att vi sitter bland våra kunder och våra målgrupper. Vi finns bland de communities som vi riktar oss mot och vi rekryterar också därifrån. Vi har därför en stark förankring i dessa målgrupper.”

Läs mer