Sök

Efter debatterna – här är staden som förbjuder elscootern

BirdLimeElscooter

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nashville stoppar samtliga aktörer som hyrde ut elsparkcyklar i staden.

Delningstjänsterna för elsparkcyklar har varit omdebatterade sedan de först lanserades i USA. Stora aktörer som Lime och Bird var aggressiva i sin lansering, vilket fick många att klaga över mängden sparkcyklar som låg slängda längs med gatorna.

I Sverige har flera bolag hunnit etablera sig det senaste året och för att lösa en del av problemen har Stockholm Stad tagit fram en avsiktsförklaring med olika regler som aktörerna ska hålla sig till.

Samtidigt har elsparkcyklarna nyligen skapat rubriker i samband med att en person avled efter en olycka i Helsingborg. Dessutom gick influencern Lucas Simonsson ut och varnade sina 800.000 följare på Instagram för elsparkcyklarna – efter att han själv råkat ut för en olycka och hamnat på sjukhus.

“En sparkcykel kan gå i 35 km/h i nedförsbacke och då kan man skada sig rejält om man ramlar. För mig blev allt svart och jag vaknar av att en främling pratar med ambulansen i telefon”, skrev han då.

Nu rapporterar Aftonbladet att den amerikanska staden Nashville har valt att helt förbjuda uthyrningsverksamhet av fordonen. Detta efter en dödsolycka i staden där en 26-årig man krockade med en SUV.

Stadens borgmästare David Briley meddelade på Twitter att han kontaktat de sju elscooter-tjänster som fanns i staden att deras pilot-tester skulle sluta och att elscootrarna skulle förbjudas på gatorna.

Det konstaterades efter dödsolyckan att mannen hade haft dubbelt så mycket alkohol i blodet än vad som är tillåtet och att han själv var ansvarig för olyckan, enligt The Tennessean. Borgmästaren har också meddelat att det ska till en noga process om elsparkcyklarna kommer tillbaka i staden i framtiden.

Läs mer