Breakit - Apple smyger under radarn med satsning på förhöjd verklighet
Apple-vd:n Tim Cook. Foto: TT-Bild

Apple smyger under radarn med satsning på förhöjd verklighet

Jonas de Lange
Jonas de Lange
08 dec 2015, kl 07:08

I tystnad har bolaget börjat ta upp kampen med de andra techjättarna inom augmented reality, AR.

Jonas de Lange
Jonas de Lange
08 dec 2015, kl 07:08

Nu flaggar nyhetssajten Business Insider för att en satsning på augmented reality kan vara på gång i världens största börsbolag. Bara det senaste året har Apple köpt upp två AR-bolag, Metaio och Faceshift.

Augmented reality, eller förhöjd verklighet på svenska, är gränslandet mellan verkligheten och den virtuella verkligheten. Begreppet syftar på teknik där man blandar in virtuella element i ens vanliga synfält - till exempel en kalender synts uppe i högra hörnet på ett par glasögon.

Hittills har AR-branschen dominerats av Microsoft Hololens och det omtalade men ständigt hemlighetsfulla projektet Google Glass. Ett annat hajpat – och med handen på hjärtat ganska flummigt – AR-bolag är Magic Leap som har tagit in 4,6 miljarder kronor i riskkapital från Google.

Samsung och Facebook väntas på sitt håll dominera virtual reality tillsammans med Sony, som nyligen har lämnat in en patentansökan för ett VR-headset för mobilen.

Förutom de två uppköpen har Apple även lämnat in en patentansökan för ett par VR-brillor för Iphone. Tidigare har även sajten 9to5mac rapporterat att Apple har tittat på möjligheten att lägga till en AR-funktion i sin karttjänst i sina telefoner.

Läs mer om:
Läs fler artiklar
Läs nästa artikel