Apple smyger under radarn med satsning på förhöjd verklighet

AppleVRAugmented Reality

Apple-vd:n Tim Cook. Foto: TT-Bild

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

I tystnad har bolaget börjat ta upp kampen med de andra techjättarna inom augmented reality, AR.

Nu flaggar nyhetssajten Business Insider för att en satsning på augmented reality kan vara på gång i världens största börsbolag. Bara det senaste året har Apple köpt upp två AR-bolag, Metaio och Faceshift.

Augmented reality, eller förhöjd verklighet på svenska, är gränslandet mellan verkligheten och den virtuella verkligheten. Begreppet syftar på teknik där man blandar in virtuella element i ens vanliga synfält - till exempel en kalender synts uppe i högra hörnet på ett par glasögon.

Hittills har AR-branschen dominerats av Microsoft Hololens och det omtalade men ständigt hemlighetsfulla projektet Google Glass. Ett annat hajpat – och med handen på hjärtat ganska flummigt – AR-bolag är Magic Leap som har tagit in 4,6 miljarder kronor i riskkapital från Google.

Samsung och Facebook väntas på sitt håll dominera virtual reality tillsammans med Sony, som nyligen har lämnat in en patentansökan för ett VR-headset för mobilen.

Förutom de två uppköpen har Apple även lämnat in en patentansökan för ett par VR-brillor för Iphone. Tidigare har även sajten 9to5mac rapporterat att Apple har tittat på möjligheten att lägga till en AR-funktion i sin karttjänst i sina telefoner.

Läs mer