Sök

Vi blir helt tokiga av sommarhettan – och det kan stå oss dyrt

Kapitalet

Breakit

Breakit

Sommaren är här och fläktarna går på högvarv i kvava kontorslandskap. Blir vi mindre effektiva i värmen? Nja. Däremot får värmen andra, mer oväntade, konsekvenser. Konsekvenser som också kostar pengar.

Det här är en text som publiceras i samarbete med Kapitalet – en podd som varje vecka lyfter fram en spännande person eller ett fenomen i näringslivet. Hela podden hör du här.

Tessa Bold är utvecklingsekonom på Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet. På whiteboarden i hennes arbetsrum finns en att-göra-lista och nummer sju på den listan är “temperature”.

Det handlar inte om temperaturen på kontoret, och inte heller direkt om den globala temperaturökningen. Det handlar om ett specifikt forskningsprojekt som hon tillsammans med flera kollegor håller på att avsluta.

Experiment har genomförts och ett paper är skrivet, men ännu inte publicerat.

"Vi har helt enkelt gjort ett experiment i ett labb där vi har låtit människor sitta i två olika rum," berättar Tessa Bold

"Vi har randomiserat vilket rum de går in i och i det ena rummet är det ganska skön temperatur, 21 grader, i det andra rummet är det mycket varmare, 30 grader."

Det som forskargruppen har velat undersöka är hur människor agerar i olika temperaturer.

Genom att låta personerna i de olika rummen göra olika uppgifter på en dator så har man tittat på hur mycket tålamod de har, hur benägna de är att ta risker och hur bra de är på att lösa olika uppgifter.

"På alla de där har vi inte hittat så mycket skillnad, vi har inte sett att temperaturen förändrar det", säger Tessa Bold.

Men på ett av experimenten så kunde de se en tydlig skillnad.

"Men på aggression har vi hittat ganska stora effekter."  

Att värme skulle göra människor mer aggressiva, eller göra att de bråkar mer, har studerats förut.

Och det var också precis det man ville mäta i det experiment som Tessa Bold och hennes kollegor har genomfört.

"Experimentet gick till så att man hade en partner, och partnern hade vunnit något efter att ha slutfört en uppgift, nämligen några vouchers till sin telefon", berättar Tessa Bold.

"Då kunde den andra personen bestämma hur många av de där vouchers de ville riva sönder. Det blir ett mått på viljan att förstöra, kan man säga. Och då såg vi stora effekter i rummet där det var varmare, folk var mycket mer villiga att förstöra, egentligen utan anledning kan man säga, säger Tessa Bold.

Det finns även andra exempel på studier där man har sett samband mellan värme och aggressivitet. Bland annat i USA, där man har kunnat se att skjutningarna ökar när det är varmare väder. 

Men samband betyder som bekant inte korrelation, och det kan vara svårt att visa att det är vädret som är den faktiska orsaken till att våldet ökar, det kan såklart finnas många andra anledningar.

I studien som Tessa Bold och hennes kollegor har gjort har de försökt kontrollera för så många andra faktorer som möjligt.  

"I den här studien har vi verkligen kontrollerat allt och bara förändrat temperaturen, så vi tycker det är en väldigt ren mätning av temperatureffekten på det som vi kallar för viljan att förstöra."

Varför väljer en ekonom att göra den här typen av experiment, kanske man kan fråga sig. Att människor är mer villiga att förstöra för andra, skapar såklart fler konflikter. Konflikter som snabbt resulterar i ökade kostnader för samhället. En kostnad som alltså är ett direkt resultat av att det blir varmare.

Så att det blir varmare temperaturer på grund av klimatförändringarna, leder inte bara till att isarna smälter och att haven stiger – det kommer också att göra oss lite mer illivilliga.

Det här är en text som publiceras i samarbete med Kapitalet – en podd som varje vecka lyfter fram en spännande person eller ett fenomen i näringslivet. Hela podden hör du här.

Läs mer