Sök

Så ska Ängelholmsbolaget erövra Europa - börjar med Tyskland

CompricerZmarta Group

Foto t.v: Pressbild. Foto t.h: Skärmdump/Youtube

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

15 år gammal står den digitala låneförmedlaren Zmarta stadigt i Norden. Nu vill ledningen ta konceptet på export.

2013 köpte det brittiska investmentbolaget HIG Capital in sig i Zmarta, sajten som jämför räntor och förmedlar lån bland annat i Sverige.

Samtidigt påbörjades planeringen för en ny expansionsfas. Efter ett och ett halvt års marknadsresearch bestämde sig ledningen för att Tyskland var den bästa marknaden.

“För det första så är det en jättestor marknad. Bara man tittar på konsumentkrediter är marknaden tio gånger större än Sverige. Sedan är det såklart väldigt hård konkurrens i Tyskland men samtidigt är banksektorn väldigt fragmenterad”, säger Björn Lander.

Att det finns många konkurrerande banker på en marknad är en förutsättning för att Zmartas tjänst ska ge något värde för kunderna. Enligt Björn Lander är det en förändring som har kommit de senaste åren tillsammans med digitaliseringen.

“Särskilt i Sverige har vi sett att den digitala transformationen och konsumentbeteendet har ändrats mycket. I Tyskland ligger man kanske fem år efter i utvecklingen inom den finansiella industrin”, säger han.

Som exempel lyfter han fram e-legitimation.

“I Sverige använder nästan hälften av befolkningen mobilt bank-ID. För bara några år sedan fanns det inte ens. I Tyskland finns det fortfarande inte. Men vi ser andra tecken på utveckling, som till exempel att Tyskland har väldigt hög internetpenetration”, säger Björn Lander.

Tots hård konkurrens från bland annat Lendo och Compricer är inte bolaget helt färdigt med Sverige, enligt Björn Lander.

"Det vi framförallt jobbar med här är just den digitala transformationen och sedan tittar vi även på fler finansiella produkter. Vi tittar till exempel på att gå mer mot försäkring, sparande och fonder", säger han.

I Sverige startade bolaget redan 1999 och har gått från att vara nästan helt baserat på telefonsamtal till att låta kunderna sköta det mesta själva i deras smarta telefoner.

I Tyskland pågår alltså samma teknologiska resa, från datorn till telefonen, som har gjorts i Sverige de senaste fem åren. Men helt digitalt är ändå inte samhället. Expansion kräver fortfarande ett eget Tysklandskontor.

“Precis som i våra andra länder krävs det lokal personal för att sköta saker som support och marknadsföring. De kommer att sitta på vårt kontor i München. Vi försöker dock att hålla så mycket som möjligt av arbetsstyrkan i Ängelholm”, säger Björn Lander.

Varför München?
“Vi ville ha vårt kontor i en av de större städerna och där det också fanns möjlighet att rekrytera in bra kompetens till vår verksamhet. Då var München en av 2-3 städer som kändes intressant. Vi hittade sen också vår Tyska landschef i München så det föll då naturligt för oss”, säger han.

Inom de närmaste två-tre åren kommer bolaget fokusera på att etablera sig i Tyskland. Det är dock inte omöjligt att bolaget börjar smida planer för att expandera till ännu fler marknader.

“Av de vi har tittat på känns till exempel Polen väldigt intressant. De ligger en bit efter just nu men det växer så det knakar. Och Holland är väldigt spännande”, säger Björn Lander.

Koncernen, som bland annat äger Freedom Finance, omsatte 253 miljoner kronor 2014 och gjorde en vinst på 32 miljoner kronor.

Läs mer