Klart: Northvolt har fått in sina miljarder – då påbörjas bygget

Northvolt Batterier Transport
Klart: Northvolt har fått in sina miljarder – då påbörjas bygget

Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt. Foto: TT.

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Jätterundan bekräftad – fabriksbygget påbörjas i augusti.

Igår kom det uppgifter om att Northvolt lyckats säkra finansieringen för att bygga sin batterifabrik i Skellefteå. Strax efter lunch på onsdagen bekräftas nu uppgifterna i ett pressmeddelande.

Northvolt får in 1 miljard dollar, motsvarande över 9 miljarder kronor, från bland annat BMW, AMF, Folksam och Ikeastiftelsen IMAS. I rundan värderas Northvolt till 14,8 miljarder kronor.

Tillsammans med lån från Europeiska Investment banken har Northvolt nog med kapital för att bygga fabriken, skriver bolaget.

Fabriken väntas resultera i tusentals arbetstillfällen och har tidigare beskrivits bli större "än hela gamla stan i Stockholm".

"Med de här finans- och industripartnerna bakom vår mission ser vi fantastiska möjligheter för att ytterligare öka kapaciteten och produktinnovationer inom de närmaste åren", säger Peter Carlsson, vd och medgrundrare av Northvolt.

"Det här är bara början." 

Northvolt uppger även att bolaget kommer att bygga en fabrik i Tyskland tillsammans med Volkswagen.

"Det här är inte bara en milstolpe för Northvolt, det är också en viktig dag för Europa som tydligt visar att vi är redo att konkurrera i den kommande vågen av elektrifiering och att vi kommer göra det genom att använda battericeller som har så lite koldioxidavtryck som möjligt," säger Peter Carlsson.

Finansieringen täcker bygget av första etappen av fabriken som då ska ha en kapacitet på 16 gigawatttimmar per år. Det motsvarar antalet batterier som, i grova tal, räknat krävs för att driva 250.000 elbilar.

Northvolt uppger också att de har tecknat avtal som gör att de redan nu har sålt batterier från fabriken i Skellefteå till ett värde av över 120 miljarder kronor.

Det kommer dock krävas ytterligare kapital för att finansiera hela projektet från start till mål. Satsningen har tidigare beräknats kosta hela 40 miljarder kronor. 

Bland de svenska investerarna går Folksam in med 200 miljoner medan AMF satsar hela 740 miljoner kronor i rundan.

"Northvolt har teknik i den yttersta framkanten, och kommer att erbjuda starkt efterfrågade produkter med stor potential att på ett konkret sätt bidra till omställningen mot ett mer hållbart samhälle, kommenterar Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig på AMF, satsningen.

Tidigare toppchef på Tesla

Peter Carlsson arbetade tidigare som toppchef på Tesla, men slutade 2015. Därefter arbetade han en period som privatinvesterare, för att sedan starta Northvolt.

Peter Carlsson arbetade under sin tid på elbilsbolaget nära den världskände superentreprenören Elon Musk. Hur det var att arbeta med honom, och varför han beslutade sig för att säga upp sig, kan du läsa mer om här (obs – artikeln är från 2016) .

 

Läs fler artiklar
LÄS MER