Sök

Medicoo i konkurs – anställda utan lön och mångmiljonskulder

MedicooHälsa

Foto: Istockphotos/Janerik Henriksson /TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Taskiga utsikter för dem som hoppas på pengar.

Nätläkarna växer i raketfart – men en utmanare har redan hunnit gå i graven. Det var i mitten av april som nätläkaren Medicoo försattes i konkurs. Bolagets företrädare har varit fåordiga men i en ansökan till Malmö Tingsrätt framgår det att bolaget ”hamnat på obestånd”.

Breakit har nu tittat närmare på konkursbouppteckningen för att kartlägga hur bolagets  skulder ser ut.

Det rör sig totalt om skulder på 6,4 miljoner kronor. Här finns investerare och företag som vill ha pengar, men även obetalda löner på närmare 800.000 kronor till fem anställda. Av den summan är 542.556 kronor säkrade av så kallad statlig lönegaranti, som är ett skydd för anställda när företag sätts i rekonstruktion eller konkurs.

Tre anställda riskerar dock att förlora runt 230.000 i uteblivna löner som inte täcks av lönegarantin.

”De täcks inte av den statliga lönegaratin, de kommer bevakas i konkursen som vilken vanlig skuld som helst", säger konkursförvaltaren Ola Sellert.

Han berättar att han arbetar med att hitta en köpare till Medicoos plattform och domännamn, och vill ännu inte lämna någon uppskattning om hur mycket pengar som kan komma att betalas tillbaka.

Det ser dock inte ljust ut. I handlingarna uppskattas tillgångarna till 192.000 kronor. 

”Jag tror det är tveksamt att man kan få in så mycket pengar att samtliga skulder i konkursen kan bli täcka”, säger Ola Sellert.

Den enskilt största skulden är den på 4,2 miljoner kronor till majoritetsägaren Magnus Wahlbäcks bolag Maxus Capital, Medicoos största investerare. Utöver det finns krav på återbetalning från ett 20-tal aktörer som riskerar att förlora sina pengar. Här återfinns bland annat Facebook-byrån Ingager, konsultbolag, anställda och Skatteverket. 

De här aktörerna, inklusive de tre anställda som blivit utan lön, hamnar under ”oprioriterade fordringar”. Det innebär att de får betalt i förhållande till skuldens storlek, under förutsättningar att pengar finns.

Ola Sellert säger att det finns aktörer som är intresserade av de immateriella tillgångarna, som tekniken, men kan inte säga mer i nuläget.

I förteckningen framgår det även att Medicoo lagt en halv miljon kronor på att anlita företaget Brightmill som arbetar med chefsrekryteringar. Den tidigare vd:n Jan Lundblad tillträdde i maj förra året och meddelade i samband med konkursen att han inte längre är verksam i bolaget.  

Läs mer