Sök

Glasklar idé ger klirr i kassan för hans småländska e-handelsraket

Royal Design

Hans Bengtsson, vd för Royal Design. PRESSBILD.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Med basen i det småländska glasriket har Hans Bengtsson byggt upp en av Sveriges största e-handlare - Royal Design.

När Hans Bengtsson och Andreas Ekberg drog igång Royal design var året 1999 och näthandeln var minst sagt i sin linda. De två vännerna bestämde sig att satsa på global distribution från början och byggde sajten på engelska. Efter att ha funderat över vilka varumärken som fanns i deras närhet landade de i att skeppa konstglas från Orerfors och Kosta Boda till resten av världen, främst över Atlanten.

“Problemet var att det inte fanns några färdiga e-handelssystem att köpa och ingen kunde hjälpa oss med varken marknadsföring eller betallösningar mot USA. Vi fick göra allt från ruta och det var ganska tufft att få ihop alla bitarna med global logistik. Från början skrev vi utrikes fraktsedlar för hand hos Posten,” säger Hans Bengtsson.

Timingen var rätt på flera sätt. Dollarkursen stod i 10 kronor så det var prisvärt för den amerikanska konsumenten att handla från Sverige. När andra internetbolag drogs med i IT-kraschen stod Royal Design stadigt på fötterna.

“Vi hade en affärsmodell som genererade pengar från dag ett och behövde inte ta in kapital. Det gjorde oss mindre känsliga jämfört med många andra bolag. Själva efterfrågan på e-handeln ökade också hela tiden, även under IT-bubblan,” säger Hans Bengtsson.

Och sedan dess har det gått stadigt uppåt för duons inredningföretag. Under 2014/2015 ökade omsättningen med 82 procent till upp emot en halv miljard. Sortimentet består idag av 100 000 artiklar för hemmets alla vrår och företaget sysselsätter över 100 personer.

Många av dem jobbar på lagret i det klassiska glasbruket Orrefors. När den enorma ugnen släcktes för gott i augusti 2013 så flyttade Royal Design in i de anrika lokalerna och är numer ortens största arbetsgivare. Själva har Hans Bengtsson och Andreas Ekberg bott kvar i Kalmar sedan de startade bolaget.

“Det funkar bra att sitta här, vi har vår flygplats och kan snabbt ta oss till Stockholm. En stor fördel med att jobba härifrån är att vi kan hitta väldigt lojal och bra personal. Många har varit hos oss i mer än tio år, i Stockholm är det nog en högre personalomsättning,” säger Hans Bengtsson.

Han är uppväxt i småländska Anderstorp, knappt två mil från klassiska Gnosjö och gissar på att han har påverkats av den entreprenöriella andan.

“Mina föräldrar var akademiker men däremot hade min morfar industri i Värnamo så det är kanske från honom som entreprenörsgenerna kommer.”  

Royal Design är knappast ensamt om att försöka tjäna pengar på människors inredningsintresse. Hans Bengtsson tycker dock inte att det finns någon konkurrent som täcker in hemmets alla delar på samma sätt.

“Och Ikea har ju en annan målgrupp, jag ser dem som ett komplement för våra kunder. I dag blandar folk prisklasser och stilar mycket, man kanske köper ett bord från Ikea och adderar designstolar till det. Det händer absolut att jag själv handlar där, mest till barnens rum,” säger Hans Bengtsson.

I somras tog Royal Design in 20 miljoner kronor från sin största ägare, riskkapitalbolaget Verdane. Vi har tidigare skrivit att bolaget överväger att gå till börsen för att öka tillväxttakten.

“Jag tror att Royal Design är ett bolag som passar väldigt bra på börsen. Det är något som folk kan relatera till och se potentialen i. Vi har absolut börsnotering som ett av flera alternativ och har under en tid förberett bolaget på det, men än så länge finns inget beslut fattat av styrelsen,” säger Hans Bengtsson.

Han och Andreas Ekberg har velat bygga sitt varumärke med en kombination av e-handel och fysiska butiker. Den första öppnade 2010 och i dag finns över tio RoyalDesign.se-butiker runt om i landet.

“Vi har tänkt omni channel långt innan det blev ett känt begrepp, vi kallar det för e-tail för att beskriva framtidens handel. Det ska vara möjligt att köpa produkterna alla dagar i veckan, 24 timmar om dygnet, oavsett kanal. Butikerna kan egentligen ses som förgreningar av nätbutiken, men med personlig service,” säger Hans Bengtsson.

Hans och Andreas Ekbergs vision är att ta helhetskonceptet vidare utanför Sverige, först och främst Norden.

“Förutom Norden skulle jag gärna se att våra butiker i både England, Tyskland och Frankrike en dag. Vi ska bygga det här så stort det bara kan bli.”

Namn: Hans Bengtsson.
Ålder: 42.
Bor: Kalmar.
Familj: Sambo och tre barn.
Karriär i korthet: Civiekonom med inriktning marknadsföring på högskolan i Kalmar. Startade Royal Design 1999.
Jobbar bäst: Med att skapa möjligheter och synergier mellan olika delar av verksamheten, internt och externt.
Den perfekta dagen: Dagens första kaffe i trädgården en sommardag med en vacker soluppgång och familjen.
Favoritapp: Spotify.

Läs mer