Sök

Säljaren som blev hampaodlare i Grekland: "Annat än att sitta på kontor”

Belles hempHälsaHållbarhet

Stellan Ahvander på sin odling utanför Thessaloniki, Grekland. Foto TT/privat

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nu räknar Stellan Ahvander med att omsätta 30 miljoner på sin hampa redan första året.

I början av året bytte Stellan Ahvander livsstil helt. Han lämnade Stockholm, där han drev ett medicinteknikbolag, för att flytta till Thessaloniki i Grekland. 

Där skulle han istället satsa på att bli hampaodlare på heltid.

“Idén började ta fart för två år sedan när jag genom en bekant kom i kontakt med min affärspartner Apostolos Fokas. Han äger mark här och jag hade varit intresserad av hampaindustrin länge”, säger Stellan Ahvander.

Tidigare hade han under många år jobbat som säljare. Nu bor han 50 minuter från odlingarna.

Varför blev du intresserad av hampa?

“Jag är säker på att hampa kommer att bli en alltmer använd produkt. Historiskt har det använts som naturmedicin på samtliga kontinenter. Människan har alltid haft en relation till den här plantan. Det har använts för att tillverka kläder och rep, och som foder till djur”.

I maj satte Stellan Ahvanders bolag Belles Hemp sina första frön i jorden. Och i september kommer den första skörden, som ska torkas och sedan säljas.

Totalt har bolaget haft runt 2 miljoner kronor i uppstartskostnader. Under det första året räknar Stellan Ahvander med att omsätta runt 16 miljoner kronor. På ett års tid runt 30 miljoner kronor.

En produkt som framställs av hampa, som även Stellan Ahvander planerar att ta fram, är CBD-olja. Det är en olja som de senaste åren lyfts fram inte minst av en rad amerikanska hälso- och livsstilsinfluencers. Även i Sverige började det för några år sedan ploppa upp e-handlare som sålde oljan med löften om olika hälsovinster.

Sedan ett år tillbaka har Läkemedelsverket dock satt ner foten och beslutat att oljan ska klassas som läkemedel. Det innebär att alla produkter måste utvärderas och godkännas av myndigheten innan de får säljas i Sverige.

Idag har ingen produkt något sådant godkännande. Däremot har oljan inte varit narkotikaklassad, något som dock ändrades i veckan.

Då slog Högsta domstolen fast att CBD-olja ska klassas som narkotika trots att den är framställd av industrihampa (och alltså inte är hallucinogen). 

Sverige har en något komplicerad relation till hampan. Historiskt har hampa odlats i Sverige och använts för att göra bland annat kläder. Den hampa som odlats traditionellt i Sverige och Europa kallas för industrihampa, som har en låg eller näst intill obefintlig halt av det hallucinogena ämnet THC.

På 1970-talet blev det förbjudet att odla industrihampa i Sverige, en lag som upphävdes av EU-domstolen 2003. Sedan dess har det varit tillåtet, men med en rad restriktioner.

Flera europeiska länder har en mer liberal inställning. I Danmark pågår till exempel just nu en testperiod på några år där odling av marijuana (hampans än mer kontroversiella släkting) för medicinskt bruk tillåts. Danska Stenocare, som är noterat på Spotlight, blev det första danska bolaget med licens att odla, tillverka och producera medicinsk cannabis. I Storbritannien får läkare skriva ut cannabis i medicinskt syfte. 

Stellan Ahvander tror att Sverige framöver kommer att behöva anpassa sig till en gemensam EU-hållning i frågan. 

På sikt hoppas även han få tillstånd för att odla marijuana för medicinskt bruk.

"Säg att man får till ett samarbete med en lokal apotekskedja i London, bara det skulle kunna ge en väldigt stor försäljning med tanke på vilken stor stad det är”, säger han.

Vad har du för mål på några års sikt?

“Utöver att få licens för medicinsk marijuana skulle jag också gärna utveckla olika produkter med hampan och hitta olika samarbeten för att få fram miljövänliga alternativ. Det är till exempel konstigt att lastbilar som går på HVO-diesel kör runt med palmolja från skövlade regnskogar i Borneo, när de skulle kunna köra på hampa”.

Hur ser en dag i ditt liv som hampaodlare ut?

“Jag är inte den som går upp tidigt, många säger att det är viktigt för att lyckas men jag brukar gå upp vid åtta-halv nio. Sedan kan jag skita ner mig, vara på åkern, vattna och göra sådana saker i flera timmar. Ibland fram till midnatt”.

“Eftermiddag och kväll sitter jag annars ofta i möten. Men dagarna ser väldigt olika ut, det är väldigt spännande, något helt annat än att sitta på ett kontor”.

Läs mer