Microsoft räddande ängel för konkurshotade Starbreeze

Starbreeze Microsoft spel
Microsoft räddande ängel för konkurshotade Starbreeze

Satya Narayana Nadella, vd Microsoft Foto: TT och bolagets logga.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Säljer spel till jätten.

Spelutvecklingsbolaget Starbreeze överför alla förlagsrättigheter, relaterade avtal och åtaganden till titeln Psychonauts 2 till Microsoft mot en betalning om 13,2 miljoner dollar. Det beskedet ges efter att Starbreeze i fredags beviljats en förlängd rekonstruktion.

Beskedet mottogs med glädje på börsen och när handeln inleddes på måndagsmorgonen gick aktien upp nästan 20 procent. Efter några minuter köptrycket något lägre men Starbreeze-aktien är ändå upp runt 12 procent klockan 9.15 på måndagen.

"Trots att vi ser förlagsverksamheten som en naturlig del av vår kärnverksamhet, kräver den kassaintensiva, löpande investeringar och en marknadsföringsbudget för att produkten ska få en lyckad lansering. Vi vill absolut fortsätta att vara en av de bästa förlagspartnerna för externa studios i framtiden, men just nu är vårt huvudsakliga fokus att säkerhetsställa utvecklingen och förläggandet av våra egna spel", säger Starbreeze tillförordnade vd Mikael Nermark i ett pressmeddelande.

Under gårdagen avslöjade Microsoft i samband med E3-mässan att man har förvärvat Double Fine, studion som står bakom Psychonauts och som jobbar för fullt med uppföljaren.

"Vi vill absolut fortsätta att vara en av de bästa förlagspartnerna för externa studios i framtiden, men just nu är vårt huvudsakliga fokus att säkerhetsställa utvecklingen och förläggandet av våra egna spel", säger Mikael Nermark, bolagets tillförordnade vd.

Läs fler artiklar
LÄS MER