Nu ökar köpen från Kina igen

Postnord Kina
Nu ökar köpen från Kina igen

Arkivbild.

Tobias Blixt

Reporter

Men antalet paket är fortfarande långt ifrån de volymer som uppmättes av Postnord när trycket var som högst.

Postnord har haft många tunga rubriker den senaste tiden, men riktigt svettigt var det i slutet av 2017 och början av 2018. Då strömmade det nämligen in paket från Kina som hade handlats billigt genom sajter som Wish och Alibaba.

Den stora mängden paket tvingade Postnord att införa moms och avgifter på paketen. Något som snabbt fick effekt och antalet paket minskade kraftigt kort efter införandet.

Nu är mängden köp däremot på väg upp igen, rapporterar SVT. Hos Postnord ser man att svenskarnas privatimport från Kina ökar.

“Jag ser att det ökar. Det ökar inte lika snabbt som det har gjort tidigare. Så jag tror att det finns lite mera eftertanke men vi ses en liten utveckling igen”, säger Peter Hesslin, chef för solution och kundupplevelser på Postnord till SVT.

Han tror också att importen från Kina kommer att ta fart igen – även om nivåerna idag är långt ifrån så höga som förra året. Då kunde det komma uppemot 170.000 paket om dagen.

“Jag tror att det kommer att ta fart igen. Om vi någonsin kommer upp i 170.000 igen det vågar jag inte svara på. Men vi ser en utveckling där volymen växer”, säger Peter Hesslin.

Nyligen kunde Breakit avslöja att Postnord kan säga upp tusentals brevbärare som ett resultat av deras planer om att halvera utdelningen av paket.

Läs fler artiklar
LÄS MER