Youtube rensar ut – tar bort tusentals filmer med hatinnehåll

Youtube
Youtube rensar ut – tar bort tusentals filmer med hatinnehåll

Susan Wojcicki, vd Youtube. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Tar bort rasistiskt och nynazistiskt material.

Youtube ska städa upp sin plattform och tar bort stötande innehåll. Det skriver medieplattformen på sin egen blogg.

Förutom hat material kommer Youtube också att bannlysa innehåll som hävdar att våldsamma händelser som massakern på skolan Sandy Hook inte har ägt rum. Vid massakern mördades 20 små barn och 6 stycken vuxna. Många konspirationsteoretiker har hävdat att händelsen aldrig ägde rum.

”Det är vårt ansvar att försvara, och förhindra att vår plattform används för att hetsa till hat, trakasserier, diskriminering och våld”, skriver bolaget i bloggposten. 

Youtube skriver inte vilka kanaler som kommer att stängas av men agerandet kommer efter att flera techjättar försökt att rensa ut sina plattformar från hat. 

För en månad sen kastade Facebook ut sju av de mest ökända användare. 

Beskedet från Youtube kommer samma dag som en annan kontrovers skapat uppmärksamhet på sajten. En konservativ politisk kommentator attackerade tidigare under dagen en journalist på sajten Vox med nedsättande kommentarer om hans bakgrund och sexualitet. 

Youtube beslöt dock att inte ta bort innehållet från sajten och hänvisade till att det inte bröt mot reglerna.

Samtidigt som Youtube går till attack mot hatinnehåll skruvar man på algoritmerna som bestämmer vilka rekommendationer användare får. Den står för 70 procent av tiden som användare spenderar på sidan.

Det laddas upp 500 timmar film i minuten på Youtube.

Läs fler artiklar
LÄS MER