Sök

Millenniumboken bara på Storytel – blir nytt vapen i ljudbokskriget

StorytelLjudböckerMedier

Jonas Tellander är vd för Storytel.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Hur ska det här sluta?

"Hon som måste dö" är den allra sista delen i Millennium-serien. Boken släpps i augusti – och blir självklart även ljudbok.

Nu avslöjar Svensk Bokhandel att den bara kommer att finnas på Storytel. Ljudbokstjänsten har säkrat exklusivitet i tre månader.

"Det är årets största titel för hela bokbranschen. Storytel går all in och erbjuder ett marknadsföringspaket som vi inte sett tidigare. Det blir en storsatsning från både deras sida och från vår sida, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts till Svensk Bokhandel.

Norstedts äger rättigheterna till hela Millennium-serien. Storytel köpte upp det anrika förlaget för tre år sedan, i en affär som skakade om den svenska bokbranschen.

Köpet gjordes just för att komma åt attraktiva rättigheter.

”Vi ser en möjlighet att göra mycket mer ljudböcker, både av den existerande katalogen och av nya böcker. Vi kan göra utbudet bättre på Storytel”, sade vd:n Jonas Tellander då till Breakit.

Nu står det alltså klart att Norstedts ger sin ägare – den största ljudbokstjänsten i Sverige – ensamrätt på ljudboksversionen av den sista delen av Millennium-serien i flera månader. Det måste betraktas som en rejäl fördel gentemot konkurrenter som Bookbeat, Nextory och Bokus Play.

"Ljudbokskriget har tagits till ytterligare en nivå", skriver Per Pekå Englund, publisher på Svensk Bokhandel i en analys.

Storytel ligger nämligen i öppen konflikt med Bonnier (som driver Bookbeat). Förlaget har valt att bojkotta Storytel för alla nya titlar, som ett led i en tvist om avtalsvillkoren. Storytel har bland annat gått miste om Camilla Läckbergs nya bok, och bolaget har svarat genom att minska synligheten för Bonniers övriga titlar i sin app.

De senaste dagarna har även den fysiska bokhandeln gett sig in i leken. Efter att Storytel säkrat exklusiv tillgång till Dag Öhrlunds senaste bok valde jättekedjan Akademibokhandeln att helt plocka bort boken ur sitt sortiment. Akademibokhandelns ägare driver nämligen en egen ljudbokstjänst, Bokus Play.

Frågan är nu om vi är på väg bort från ett läge där i stort sett alla böcker finns på alla streamingtjänster. Marknaden för streamad tv och film har gått åt det hållet. Även på musikmarknaden har spelare som Tidal och Apple Music försökt att slå mot Spotify genom att hosta upp stora summor pengar för att säkra exklusiva släpp.

Helt säkert är detta.

Sveriges största ljudbokstjänst vässar knivarna i kriget med Sveriges största förlag. Dess skarpaste vapen just nu heter Millennium.

Läs mer