Bring investerar i Inzile – som laddar för börsen

Inzile Transport
Bring investerar i Inzile – som laddar för börsen

Ragnar Åhgren, vd på inzile. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Siktar på att ta in 45 miljoner i sin nyemission.

Det svenska transportföretaget Inzile, med bas i Västervik, har utvecklat en lätt eldriven lastbil. Breakit skrev i mars om bolaget, som har arbetat på sin ellastbil sedan 2012. Då skvallrade de om att de siktade på en börsnotering under andra kvartalet 2019.

Inziles vd Ragnar Åhgren, som kom in i bolaget 2014, berättade då att han själv har stoppat in cirka 40 miljoner kronor av sina egna pengar i bolaget genom åren.

Nu meddelar bolaget i ett pressmeddelande att bolaget ska noteras på First North i juni. Samtidigt genomför Inzile även en nyemission på totalt 45,1 miljoner kronor, där 37,6 miljoner kronor redan garanterats från privata och institutionella investerare.

En av investerarna är norska postens bolag Bring som totalt stoppar in 5 miljoner kronor i nyemissionen.

“Investeringen i Inzile är strategiskt viktig för Bring, av flera anledningar. Elektriska arbetsfordon är en nischmarknad inom fordonsindustrin som väntas växa snabbt och det finns stora möjligheter till avkastning i en så expansiv sektor. Detta blir också ett viktigt steg i vår gröna omställning till fossilfria transporter”, säger Thomas Tscherning, koncerndirektör Bring och fortsätter.

“Vi har ett hållbarhetsmål om att bara använda oss av förnybara energikällor i fordon och fastigheter innan år 2025 och genom investeringen får vi möjlighet att både påskynda och påverka utvecklingen av eldrivna transportfordon. Vi har redan beställt flera fordon från Inzile som skräddarsys till våra behov.”

Bolagets eldrivna lätta lastbil som främst är avsedd för närtransport. Det handlar exempelvis om så kallade “last mile”-transporter eller arbete i exempelvis parkmiljö. Bring har beställt totalt fem ellastbilar av Inzile i ett första skede.

Teckning sker via bland annat Avanza och Nordnet, skriver Inzile i pressmeddelander. Första handelsdag är beräknad till omkring den 27 juni.

Läs fler artiklar
LÄS MER