Storförvärv av Stillfront

Stillfront spel
Storförvärv av Stillfront

Stillfront vd Jörgen Larsson. Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Det svenska First North-noterade spelbolaget Stillfront öppnar plånboken och köper kanadensiska Kixeye för närmare 850 miljoner kronor.

Stillfront förvärvar 100 procent av aktierna i bolaget för 90 miljoner dollar, enligt ett pressmeddelande. Därutöver kan en tilläggsköpeskilling på högst 30 miljoner dollar betalas, förutsatt att vissa mål uppfylls.

“Kixeyes spelportfölj med fyra starka spel-IP och ett välkänt varumärke är ett mycket bra tillskott till vår befintliga spelportfölj och ökar potentialen för synergieffekter inom koncernen. Kixeye är pionjärer inom free-to-play spel och har ett mycket starkt track record av att utveckla storsäljande spel-IP. Det är med glädje jag idag välkomnar Clayton Stark, Head of Studio, och hela teamet till Stillfront”, säger Jörgen Larsson, vd på Stillfront i pressmeddelandet.

Kixeye utvecklar onlinerollspel för PC och mobil och har tidigare släppt titlar som War Commander: Rogue Assault och Battle Pirates. 

Stillfront har erhållit en brygglån från Swedbank för att finansiera köpet. Bolaget meddelar i pressmeddelandet att man har för avsikt att betala tillbaka brygglånet under de kommande tolv månaderna.

Man planerar också en ökning av det egna kapitalet på totalt 500 miljoner kronor för att “återbetala brygglånet och ytterligare stärka koncernens framtida finansiella flexibilitet i linje med koncernens kommunicerade finansiella mål”, skriver bolaget i pressmeddelandet som fortsätter:

“Detta kommer att göras genom en kombination av en ökning av eget kapital, genom en riktad nyemission och/eller en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna, och genom ny skuldfinansiering”, står det i pressmeddelandet.

Vid en eventuell företrädesemission har 70 procent säkerställts genom garantier från Swedbank.

Läs fler artiklar
LÄS MER