Spacex går om Tesla – nu värt över 300 miljarder

TeslaSpaceXTransport

Värderingen går upp – precis som Spacexs raketer Foto: John Raoux/AP/TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Elon Musks rymdbolag Spacex värderas till 33,3 miljarder dollar, motsvarande ungefär 313 miljarder kronor,  efter att ha tagit in 536 miljoner dollar under en finansieringsrunda i april. Det rapporterar CNBC med hänvisning till inskickade dokument.

Spacex har därmed i år fått in mer än en miljard dollar via två rundor. I båda fallen var rundorna övertecknade och bolaget hade under den andra enkelt kunnat få in ytterligare upp emot 400 miljoner dollar, enligt källor.

Den senaste rundan lyfte även Spacex värdering från tidigare 30,5 miljarder dollar. Det nya värdet gör Spacex mer värt än Tesla, vars aktie i år har rasat 46 procent. Elbilsbolaget värderades på fredagen till 32,8 miljarder dollar.

Spacex konstant växande värdering beror på förväntningarna kring Mars-satsningen men också Starlink. Det senare är ett projekt med målet att erbjuda globalt internet med hjälp av tusentals småsatelliter i omloppsbana. För närvarande utvecklas den enligt plan och Musk har sagt att det finns tillräckligt med medel för att ta Starlink i operationellt bruk.

Läs mer