Sök

SVT drabbat av mejlhaveri: "Det här är allvarligt"

SVTMedier

Foto: Jessica Gow / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

En allvarlig it-incident inträffade under onsdagen där alla mejl som skickades till SVT av misstag vidarebefordrats automatiskt till två grävande reportrar.

Det rapporterar SVT själva.

Felet pågick under 40 minuter, men enligt information på SVT:s intranät ska inga av de inkomna mejlen ha lästs av de två medarbetarna, rapporterar kanalen. Krypterade mejl ska inte heller ha kunnat läsas.

“Det här är allvarligt. Hör man av sig till SVT i publiceringssyfte har vi ett ansvar att skydda våra källor. Det här är en påminnelse för oss och alla andra att det inte finns några elektroniska system som är säkra”, säger Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT Nyheter och Sport till kanalen.

Misstaget beskrivs som ett handhavandefel. När två mejladresser skulle omdirigeras för att gå direkt till de två reportrarna så fick de istället tillgång till samtliga inkomna mejl under perioden som felet varade.

“Vi håller på att utreda det här nu och vi ska se över rutinerna. Men okrypterade mejl är aldrig säkra i sin grundform. Det försöker vi alltid informera om internt. Och det här gäller ju bara okrypterade mejl. Men det här får inte ske igen”, säger SVT:s teknikdirektör Adde Granberg.

Medarbetare på SVT informerades under fredagseftermiddagen. Nu ska kanalen se över rutinerna säger Adde Granberg.

“Vi måste ge stöd och se över rutinerna. Herregud, det är ingen som har gjort det här medvetet. Det är ett misstag som har skett i arbetet”, säger Adde Granberg.

Läs mer