Sök

Sjuksköterskan om elsparkcyklarna: "Kommer in en patient per dag"

VoiElscooter

Ett fordon från Voi var inblandad i dödsolyckan i Skåne. Foto:Press/Tomas Oneborg/SvD/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

På akuten märks en ökning av skador från elsparkcyklar.

Under fredagsmorgonen kom beskedet om att en person omkommit efter en olycka med en elsparkcykel. Händelsen inträffade i Helsingborg och företaget Voi har bekräftat att ett av deras fordon varit inblandat i olyckan.

Polisen genomför en utredning för att bringa klarhet i vad som orsakat olyckan.

Nu slår även vården larm om skador kopplade till elsparkcyklar. Dagens Nyheter har pratat med sjuksköterskan Emma Hjelm på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

”Jag uppskattar att det kommer in en patient per dag som varit inblandad i en elsparkcykelolycka, men det är fler under helgkvällar och helgnätter. Vi ser många som är alkoholpåverkade, men även de som är på väg till jobbet”, säger Emma Hjelm till DN. 

Hon uppskattar att det främst är personer i åldrarna 18-35 år som söker hjälp. Även om ”vanliga” cyklister också kommer in till akuten så dominerar dem med skador från elsparkcyklar, enligt Emma Hjelm.

”Jag upplever att färre behöver uppsöka sjukhus efter cykelolyckor. Men de som åker elsparkcykel verkar i högre utsträckning göra illa sig och har lite svårare skador”. 

Transportstyrelsens utredare Hans Cassepierre kräver att elsparkcyklarna förbjuds. 

“Vi är av uppfattningen att det är ett fordon som inte ska vara i trafiken. Det här är något annat. Om de ska användas måste de uppfylla kraven för eldriven cykel, och om de inte gör det är det ett fordon som inte får användas i trafiken”, säger han till TT (via Aftonbladet).

Läs mer