7 tunga techentreprenörer om idén de inte hinner förverkliga

7 tunga techentreprenörer om idén de inte hinner förverkliga

Stina Ehrensvärd, Jane Walerud (foto: Malin Hoelstad/SvD/TT) och Anna Omstedt Lindgren.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Vi ställde följande fråga till ett gäng framgångsrika startupgrundare: Vilken affärsidé skulle du satsa på om du inte gjorde det du gör idag?

Anna Omstedt Lindgren, grundare och vd för Meduniverse:

"Då skulle jag starta en vegetarisk matkedja för det tycker jag saknas. Det skulle finnas massa goda grejer och ett stort utbud. Jag är själv inte vegeterian men har några personer runt omkring mig som är det."

Niklas Agevik, medgrundare på Instabridge:

“Då hade jag forskat om artificiell intelligens eller jobbat med att kommersialisera det. Det tror jag är ett av de största bidragen till mänskligheten man kan göra. Tänk dig till exempel att en läkare får tillgång till en dator som håller koll på all ny forskning och alla nya patientfall i världen och sammanställer och analyserar dem åt läkaren. Datorn gör diagnoser och läkarens jobb blir mer att övervaka så att allt går rätt till, som en pilot i ett flygplan. Det skulle spara så enormt mycket resurser och rädda liv.”

Patrik Fagerlund, grundare och vd för Widespace:

“Jag skulle med största sannolikhet fortsätta inom startup-världen. Jag har hela tiden en lista med idéer och det första jag skulle göra är att undersöka förutsättningarna för respektive idé.”

Stina Ehrensvärd, grundare och vd för Yubico:

"Jag har en vision om vad jag vill göra efter Yubico. Med den nya världsstandarden som vi vill driva så ser jag att det skulle kunna startas en stiftelse. Jag tänker mig lite som ett modernt Robin Hood eller ett webbaserat nytt FN där pengar som försvinner i bedrägerier ska gå till bra saker."

Markus Kullendorff, medgrundare till Benify:

“Då skulle jag försöka göra något åt finansbranschen, alla avgifter för sparande och pensioner som människor betalar utan att förstå att det är alldeles för dyrt. Det är en så otroligt stor bransch där så mycket bara är helt fel och orimligt prissatt.”

Jane Walerud, känd affärsängel och vd för Teclo Networks:

“Just nu håller jag på att effektivisera flyktingmottagandet. Men om jag skulle börja plugga igen i några år och starta något helt nytt skulle jag vilja syssla med att hacka människans DNA. Det är otroligt spännande”.

Hampus Jakobsson, TAT-grundare, numera affärsängel samt medgrundare och vd för Brisk:

"Om jag inte startat Brisk skulle jag nog först försökt komma tillbaka till en work-life balance där jag mediterat, joggat, fermenterat, sovit, läst böcker. Men om jag hade startat något nytt hade VR inom utbildning eller AI och människor varit intressant. Jag skulle vilja hjälpa människor att bli mer mänskliga. Tänk dig en app som lyssnar på två personer som pratar och hjälper dig att hålla en bra samtalston och takt. En app som förstår om du avbryter den andra personen eller till och med använder nedlåtande ord. I en allt mer snabb värld kan en dator hjälpa oss att skapa eftertanke."

Läs fler artiklar
LÄS MER