Sök

Better Collective vill gräva guld i USA – shoppar bolag för 200 miljoner

Better collectiveGaming

Jesper Søgaard, vd och grundare, Christian Kirk Rasmussen, grundare Better Collective. Foto: Press

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Better Collective köper sig in på den heta amerikanska marknaden.

Konkurrensen om spelarnas pengar är stenhård. Därför har många så kallade affiliate-bolag, vars affärsidé är att bygga upp mediesajter som slungar trafik till betting- och casinosajter, kunnat växa sig stora.

Ett av dem är danska Better Collective. Bolaget startades av två gymnasiekompisar, när de var i 20-årsåldern. I fjol börsnoterades Better Collective, vilket gjorde de två grundarna Jesper Søgaard och Christian Kirk Rasmussen goda för över en halv miljard kronor var.

Nu storsatsar Better Collective i USA. Bolaget köper upp 60 procent av den amerikanska spelaren Rotogrinders Network, för 21 miljoner dollar, vilket motsvarar 200 miljoner kronor.  

"Vi förväntar oss att den amerikanska marknaden kommer att tiodubblas inom fem år, och vi vill ha del av den tillväxten", säger vd:n Jesper Søgaard till Breakit.

Bakom den kalkylen ligger bedömningen att många delstater i USA kommer att tillåta sportbetting under de kommande åren, något som i sin tur hänger ihop med ett utslag i högsta domstolen 2018.

"Det är en massiv möjlighet som rullas ut", säger Jesper Søgaard.

Rotogrinders, som har sitt högkvarter i Tennessee, kontrollerar ett nätverk av plattformar för sportbetting och "daily fantasy sports". Bolagets intäkter uppgick under 2018 till drygt 8 miljoner dollar medan ebita-resultatet översteg 3 miljoner dollar. Bolaget har ett femtiotal medarbetare.

"Vi får en väldigt solid verksamhet kring daily fantasy sports, som ger kassaflöde, och en växande verksamhet inom sportbetting", säger Jesper Søgaard.

Better Collective ska köpa återstående 40 procent av Rotogrinders 2022-2024. Prislappen kommer att baseras på en ebitda-multipel mellan 5 och 10. Den exakta värderingen bestäms av framtida tillväxt och lönsamhet för Rotogrinders och Better Collectives övriga verksamheter i USA.

Läs mer