Geely siktar mot nästan självkörande bil – inom 3 år

GeelyTransport

Maja Suslin / TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Ska nå den näst högsta nivån.

Volvo Cars kinesiska systerbolag Geely Automobile utökar sin satsning på självkörande fordon. Senast 2022 ska bolaget ha en bil på marknaden som klarar självkörning på nivå 4, vilket är den näst högsta nivån - bilen manövrerar sig själv fullständigt under vissa förhållanden.

Det skriver Nikkei Asian Review.

Kinas regering har lagt fram en framtidsplan, enligt vilken hälften av de bilar som säljs i landet år 2020 ska ha något slags kapacitet för självkörning. I det mer långsiktiga regeringsinitiativet "Made in China 2025" uttrycks ett mål om en marknadsandel på 60 procent för självkörande fordon.

För närvarande finns sex Geelymodeller som är självkörande på nivå 2, vilket innebär att styrningen och hastighetsregleringen kan automatiseras. Konkret innebär det att föraren kan ta händerna från ratten och foten från gasen samtidigt, men med bibehållen vaksamhet. Dessa modeller hade fram till april sålt i 450.000 exemplar vilket innebär att Geely Automobile är marknadsledande på området i Kina.

Enligt analytiker väntas dock övergången från nivå 2 till högre nivåer skapa problem för bolaget - dels för att tydliga regelverk saknas på området, dels på grund av den komplexa förarmiljön på kinesiska vägar.

"Det är osannolikt att Kina kommer att tillåta självkörning på nivå 3 den närmaste tiden", säger Nick Lai, chef för asiatisk bilanalys vid JP Morgan, till Nikkei Asian Review.

Läs mer