Sök

Tracklib vill göra det lättare att sampla – backas med miljoner från Sony

TracklibMusik

Tracklibs vd Pär Almqvist. Foto: Unsplash/Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Den här investeringen visar vilken tro framåtblickande investerare har på vår lösning på ett av de mest komplicerade problemen i musikvärlden."

Det var väldigt länge sen musik bara skapades av ett par personer som samlades med sina instrument och kanske en mikrofon.

Samplingar, alltså delar av annan musik, har spelat en stor roll inom musikvärlden länge. 

Men det har också skapat problem eftersom det kan skapa konflikter. Så sent som igår löstes en tvist mellan Rolling Stones och det brittiska bandet The Verve. Verve hade en monsterhit med 'Bittersweet Symphony' i slutet av 90-talet. 

Men eftersom låten innehöll ett stråkarrangemang från Rolling Stones har alla pengar, fram tills i går, gått till de gamla rockhjältarna. Då skrev de över rättigheterna till Verve.

Ingen gillar såna här långdragna konflikter och den svenska startupen Tracklib tror sig ha hittat en lösning på problemet.

Tidigare i år klev Spotify-veteranerna Petra Hansson och Niklas Ivarsson in i bolagets Advisory Board och nu får bolaget ett tillskott i kassan på 1,7 miljoner dollar, motsvarande 16 miljoner kronor.

Pengarna kommer bland annat från musikjättens Sonys innovationsfond och WindrCo.

"Den här investeringen visar vilken tro framåtblickande investerare har på vår lösning på ett av de mest komplicerade problemen i musikvärlden," säger Tracklibs vd Pär Almqvist i ett pressmeddelande.

"Vi skapar en ny och viktig infrastruktur för i den globala musikindustrin som gör det möjligt att skapa nya intäkter kreativa möjligheter.

Tracklib har byggt upp en stor katalog där musikproducenter kan köpa enskilda spår för nedladdning i hög kvalitet för 2 dollar styck. Om det blir tal om att släppa låten kan användaren sedan köpa rättigheterna för att sampla delar av spåret med några knapptryckningar.

Priset ligger på mellan 50-2.500 dollar, plus en andel av eventuell royalty (pengarna som låten drar in exempelvis från streamingtjänster).

Tracklib hanterar själva pengaflödet, och bygger sin affärsmodell på att ta en andel av transaktionerna.

2017 omsatte bolaget 4,3 miljoner och gjorde en förlust på 5,3 miljoner kronor.

Läs mer