Sök

Solcellsentreprenör basar över Stockholms nya hårdvarumecka

Things

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

För sju år sedan sa civilingenjören Linda Krondahl upp sig från konsultjobbet och började sälja solceller till Botswana. Nu byter hon karriär igen och blir vd på Things - Sveriges nya hubb för hårdvarubolag.

Things öppnar den 26 mars i Stockholm med målet att bli navet i utvecklingen av nästa generations svenska prylbyggare. Lokalerna på Valhallavägen rymmer upp till 200 personer och en del drös entreprenörsdrivna bolag, bland andra 3d-scanningsbolaget Volumental, har redan flyttat in.

När Linda Krondahl blev uppringd av Pär Hedberg (grundare av inkubatorn Sting och en av initiativtagarna bakom Things) och fick höra om projektet trodde hon först att frågan gällde om hon och hennes bolag ville flytta in.

“Jag sa ungefär: ‘Det hade varit bra om det hade funnits för fem år sedan men nu är vi lite förbi den fasen’. Då frågade Pär: ‘Du är inte intresserad av att leda projektet?’”, berättar Linda Krondahl.

Hennes egen bana som entreprenör började 2007 när hon tog tjänstledigt från konsultbolaget Accenture. Under tjänstledigheten sprang hon på en gammal kompis som också var redo att ta nästa steg i karriären.

Under ett spånmöte tillsammans med kompisen kom Linda Krondahl fram till att hon ville jobba med något som gjorde det möjligt att resa i tjänsten och som gick att tjäna pengar på, samtidigt som det gjorde världen lite bättre.

“Jag insåg att den perfekta kombinationen måste vara solceller i utvecklingsländer”, säger Linda Krondahl.

Sagt och gjort - året efter grundade hon bolaget som Hination och började sälja solceller i Afrika.

“Första resan gick till Botswana. Vi hade byggt en liten bärbar lösning för att kunna nå ut till landsbygden. Afrika har, om man generaliserar jättemycket, otroligt mycket sol och otroligt mycket mobiltelefoner. Vi gjorde en produkt för usb-laddning som skulle funka var som helst”, säger Linda Krondahl.

Idag används Hinations solceller av allt från turister på Grönland till bönder i Angola. Linda Krondahl säger att hon inte längre är aktiv i bolaget även det fortfarande är “hennes baby”.

Hennes nya jobb som vd på Things går ut på att skapa en smältdegel där nästa generations svenska hårdvarubolag ska växa fram.

Hon tror att hårdvarubolag kan behöva mer stöd i uppstartsfasen än företaget som bygger mjukvara.

“Det har varit mycket snack senaste åren om att det bara är att sätta sig på en kafé med datorn och starta ett bolag. Det kanske funkar om man bygger en app. För ett hårdvarubolag krävs mycket mer infrastruktur som ofta är dyr och svårtillgänglig. Det tar också längre tid att ta fram en produkt vilket verkar göra att investerare tycker att det är lite jobbigt med bolag som gör fysiska prylar. Det är synd”, säger Linda Krondahl.

I Things-huset kommer bolagen att bland annat få tillgång till verkstäder och kontakter med tunga industribolag som ABB, Assa Abloy och Husqvarna.

“Vi tror att de som sitter hos oss kommer att nå sina mål snabbare och göra bättre produkter än andra, eftersom alla i huset kan prova varandras prylar och ge feedback. Huset blir som en provbädd. Snacket i kafferummet kan leda till ett samarbete som på sikt blir något jättestort”, säger Linda Krondahl.

Things söker nu fler bolag som vill flytta in på Valhallavägen i Stockholm.

Bland de företag som redan är på plats finns bland andra Moggles, som har tagit fram ett headset som användaren stoppar ner mobilen i för att skapa en sorts glasögon för virtuell verklighet, och Single Technologies som utvecklar ett mikroskop för att se högupplösta videor av molekyler i realtid.

Läs mer