Maria Björholt ska knäcka 10.000-kronorsfrågan åt Norrsken

Norrsken FoundationKarriärImpact

Maria Björholt börjar på Norrsken, grundat av Niklas Adalberth. Foto: Pressbilder.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Niklas Adalberths stiftelse Norrsken vill göra världen bättre.
Maria Björholt är CFO:n som ska mäta ifall de lyckas.

De flesta av Breakits läsare känner till historien om Niklas Adalberth, en av Klarnas tre medgrundare. Han är miljardären som bestämt sig för att satsa sin förmögenhet på att bygga upp stiftelsen Norrsken. Målet är, kort sagt, att göra världen bättre genom att investera i företag med samhällsnyttiga affärsmodeller och sätta upp hubbar runt om i världen för sociala entreprenörer.

Nu värvar Norrsken Maria Björholt, som blir CFO. Vi är vana vid att människor med den titeln räknar på lönsamhet, kostnader och kassaflöden.

Men för Maria Björholt väntar en annan typ av utmaning: Att hitta sätt att mäta Norrskens framgång.

"Lönsamhet är ett vedertaget begrepp, men det är svårare att beräkna effekten och samhällsförändringen som ett bolag gör. Att lyfta hur vi mäter vår impact blir en stor del av mitt uppdrag", säger Maria Björholt till Breakit.

För närvarande finns Norrsken fysiskt i Stockholm. Stiftelsen har hittills startat två egna världsförbättrande bolag och investerat i ytterligare 13.

Framöver är planen att finnas i 25 städer inom tio år.

"Norrsken går in i en nästa fas som organisation när vi ska genomföra vår internationella expansion, och jag kommer att lägga mycket tid på det".

Maria Björholt kommer närmast från rollen som CFO på Reach for Change, en organisation som också jobbar för att stötta sociala entreprenörer.

Hon tillträdde sitt nya uppdrag i måndags.

"Det är en jättehäftig organisation och ett fantastiskt team", säger Maria Björholt.

Läs mer